10 tips voor productief en prettig thuiswerken

18-03-20 / Maarten Veldkamp

Vrijwel heel Nederland werkt vanuit huis. Voor sommigen de normaalste zaak van de wereld, maar voor velen een totaal nieuwe manier van werken. Normaal gesproken is een dagje thuiswerken voor veel medewerkers volop genieten. Maar nu het een soort van ‘verplicht’ is, voelt dat toch anders. Misschien missen je medewerkers nu juist hun collega’s voor extra gezelligheid of motivatie? Of wordt hun concentratie door alle chaos en commotie flink op de proef gesteld? Toch wil je graag dat ze zo productief mogelijk zijn. Dus: hoe pak je dat thuiswerken nu het beste aan?

10 tips voor thuiswerken

1. Kies je werkspot bewust 

Creëer een plek in je huis waar je fijn kunt werken. Misschien is dat een bureau of, bij gebrek aan een bureau, de keukentafel met een comfortabele stoel. Zorg ervoor dat je geen last van je rug krijgt. Zorg daarnaast voor zo min mogelijk prikkels in je omgeving of op je bureau of tafel. Ruim je werkomgeving op en maak er écht jouw plek van.

2. Zorg voor routine

Zet je wekker. Oké, misschien een uurtje later omdat je geen reistijd hebt, maar stap iedere dag rond hetzelfde tijdstip uit bed. En spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld iedere dag om 8.30 uur op je thuiswerkplek zit. Heb je terugkerende taken? Kies hiervoor ook een vast moment op je dag. 

3. Kleed je aan 

Merk je dat je meer in de relaxmodus zit dan in de actiemodus? Ruil je huispak dan in voor ‘normale’ kleding. Dat werkt! Indien je hier geen last van hebt, houd dan je cosy pantoffels vooral lekker aan. 

4. Sla je ontbijt niet over 

Neem de tijd om te ontbijten. Pak nog even je momentje voor jezelf, voordat je achter je laptop gaat zitten. Zo begin je de dag met energie en volle concentratie. 

5. Daag jezelf uit 

Wat wil je vandaag precies doen? Schrijf het op. Maak hierin bijvoorbeeld een onderscheid tussen wat je in de ochtend gedaan wilt hebben en wat in de middag op je programma staat. Dit kun je ook de dag of avond van tevoren al doen. Zo motiveer je jezelf direct voor de volgende dag. 

6. Eat that frog 

Ben jij juist productief in de ochtend? Start je dag met je belangrijkste to do’s. De taken die je op de automatische piloot doet kun je beter oppakken wanneer je minder concentratie hebt. 

7. Werk in blokken 

Natuurlijk kun je je niet 8 uur achter elkaar concentreren. Plan daarom blokken van 1 of 2 uur, waarin je focust op je taken en neem daarna een korte break. Het voordeel van thuiswerken? Kun je mooi die wasmachine tussendoor aanzetten. 

8. Neem een echte pauze 

Wandel een rondje buiten in je pauze. Frisse lucht doet een mens altijd goed. Ook belangrijk: bereid je lunch alvast voor en zorg dat je koelkast gevuld is. Zo hoef je niet tijdens je pauze naar de supermarkt. 

9. Maak het gezellig 

Je mist de gezelligheid van je collega’s. Maak het thuis ook gezellig. Koop een bosje bloemen voor op tafel of spreek dagelijks af om te bellen of FaceTimen met een collega of vriend(in). Zo voorkom je dat je terechtkomt in een sociaal isolement 

10. Stop op tijd 

Als je thuiswerkt is de valkuil dat je maar door blijft gaan. Ben je moe? Stop op tijd en zorg dat je de volgende dag weer fris begint. En ga sporten. Dit wordt vaak overgeslagen maar is juist zo belangrijk. Sporten zorgt voor een heldere geest en geeft je nieuwe energie.
Zie je, thuiswerken is zo erg nog niet. Je hebt geen reistijd, lange meetings of teveel social talk, je houdt dus tijd over.
Misschien zit je thuis met je gezin, kun je die extra tijd gebruiken voor wat bonustijd als extra 
quality time met je gezin.
Geen gezin? Dan heb je mooi extra me-time; tijd voor 
Netflix, een goed boek, even sporten of een wandeling buiten met een vriend(in). 

Succes!

Groeten Maarten Veldkamp

Nieuwsgierig naar wat IVVO ook in deze Corona-tijden voor je kan betekenen?

Neem direct contact op!

Deel:

Terug naar nieuws