App review | MyFitnesspal, bewustwording van voeding

22-01-19 / Marc van Wersch

In deze nieuwe rubriek, ‘de app van de maand’, testen wij elke maand een app in het kader van vitaliteit. Hiermee willen wij je helpen een keuze te maken, er zijn immers veel apps en soms zie je door de bomen het bos niet meer. We testen apps in verschillende categorieën, van voeding tot mindfullness.

Vandaag trappen we af met de app myFitnessPal. Deze app helpt je bij een gezonder voedingspatroon. Je begint met het invoeren van je lengte, gewicht en bewegingsactiviteit. Vervolgens kun je je doelstellingen bepalen. Op basis van je doelstellingen geeft de app je een indicatie van het aantal calorieën dat je op een dag ‘moet’ eten om je doelstelling te behalen. Je kunt daarbij ook je beweging van die dag invoeren, de app berekent daarmee automatisch wat dit betekent voor je calorie inname.

Waarom zou je deze app moeten uitproberen?

Hoewel het inmiddels redelijk bekent is, is nog niet voor iedereen duidelijk dat crash diëten niet gezond zijn. Wist je dat je al ongeveer 1000 kcal nodig hebt als je alleen maar in bed ligt? Dit betekent dat je veel meer nodig hebt als je actief bent, zowel fysiek als mentaal. Want ook je hersenen hebben brandstof nodig om te functioneren.
Het mooie aan deze app is dat je een realistische indicatie krijgt van het aantal calorieën dat je nodig hebt. Dit voorkomt dat je te weinig eet, en op latere momenten de drang krijgt om te snaaien.

Daarnaast kun je relatief makkelijk invoeren wat je gegeten hebt. Bepaalde combinaties kun je opslaan zodat je dit makkelijk kunt aanvinken als je het vaker eet. Je kunt ook verpakkingen scannen en daarmee snel invoeren wat je gegeten hebt.

Functies van de app

  • Een eetdagboek en een voedingsdatabase met duizenden ‘normale’ voedingsmiddelen.
  • Een voedingsanalyse die een uitsplitsing van calorieën, koolhydraten, vet en eiwit toont.
  • Een ‘receptenmaker’ om eigen recepten aan de privé of openbare database toe te voegen.
  • Een trainings logboek met een doorzoekbare database van activiteiten en de mogelijkheid om jouw eigen oefeningen hier aan toe te voegen.
  • Snelle hulpmiddelen waarmee je bijv. gemakkelijk calorieën kunt invoeren of maaltijden en trainingen van afgelopen dagen kunt kopiëren.

Persoonlijke ervaring Marc

Ik merk dat ik moeite heb met het continu bijhouden van alles wat je tot je neemt. De app heeft daar zeker een prima functie voor. Het is goed om jezelf af te vragen of jij gaat volhouden dat je alles daadwerkelijk gaat bijhouden. Is het antwoord nee? Dan heeft de app wat mij betreft weinig toegevoegde waarde.

In het begin is het wat meer doorzetten, omdat je dan nog wat vaker je eigen vaste ‘maaltijden’ moet invoeren. Heb je deze eenmaal opgeslagen wordt het proces al wat makkelijker. Dan wordt het interessant om de grafieken te zien.

Wat ik verder als minder prettig ervaar is dat ik al andere apps gebruik voor mijn sportieve activiteiten. De moeite om dit dan ook nog in MyFitnesspal te zetten is dan groot. Maar gelukkig kun je dit natuurlijk koppelen!

Al met al een interessante app, met name als je beter inzicht wilt krijgen in je voedingspatroon! Zorg er dan wel voor dat je echt de discipline neemt om het bij te houden! Veel plezier.

Nog vragen? Neem dan gerust even contact met ons op.

Deel:

Terug naar nieuws