Bevlogen of burn-out

01-06-18 / Majella Imberg & Sandra Djukanovic-Wolbers

Wie wil er nu geen bevlogen medewerkers? Medewerkers die hart voor de zaak hebben, lachend kantoor binnen komen lopen, nagenoeg nooit ziek zijn en een voorbeeld zijn voor diegenen die wat minder bevlogen naar kantoor komen. Bevlogen medewerkers tonen een grotere betrokkenheid bij de organisatie, het team waarin ze werken en het werk dat ze uitvoeren. Bevlogenheid wordt ook gezien als de andere kant van burn-out, dus het is logisch dat organisaties op zoek zijn naar De Bevlogen Medewerker. Voordelen alom zou je denken.

Te ver gaan?

Zou je denken inderdaad, want er is nog een kant van bevlogenheid. En dat is bevlogenheid zonder controle. De valkuil van menig manager en leidinggevende is dat de andere kant van die bevlogenheid niet wordt gezien. Er wordt überhaupt niet gedacht dat het ook een keerzijde kan hebben. Wanneer kan bevlogenheid zonder controle nu voorkomen?

Bevlogen en betrokken medewerkers zijn gek op hun werk en geven vaak dat beetje extra. Het gevolg is dat hun agenda’s behoorlijk vol zitten. Doordat bevlogen medewerkers zo gek op hun werk, ze brede interesses hebben, ze vinden dus veel zaken leuk, hebben een echte drive, zijn nieuwsgierig en willen nieuwe dingen uitproberen. Ze nemen over het algemeen veel werk op zich en zeggen meestal ‘ja’ tegen nieuwe projecten bijvoorbeeld.

En om al dit werk af te krijgen werken ze vaak thuis ook nog een paar uurtjes en dat vinden ze oprecht leuk om te doen want ze zijn de personificatie van De Bevlogen Medewerker.

Scheuren

Langzaamaan ontstaan er dan scheurtjes in deze bevlogenheid. Want door de hoeveelheid werk waar deze medewerker ‘ja’ tegen heeft gezegd, is het moeilijk om te bepalen wat prioriteit heeft. De letterlijke hoeveelheid slokt meer weekend op dan gedacht en steeds vaker gaat er een streep door vrije tijd, gezinstijd of partnertijd.

Langzaamaan verliest De Bevlogen Medewerker de controle. Het gevoel dat je de controle kwijt bent, leidt automatisch tot stress. Negatieve stress welteverstaan. Als je de controle eenmaal kwijt bent (of in ieder geval dat gevoel hebt) kan je in een neerwaartse spiraal terecht komen waarbij verlies van controle leidt tot stress, waardoor je weer meer controleverlies ervaart.
Als dit langere tijd aanhoudt, kan dat uiteindelijke leiden tot overspannenheid of een burnout.
Juist bij de medewerker waarbij je het niet had verwacht, gebeurt het dan toch.

Hoe zorg je nu dat Bevlogenheid niet leidt tot Burnout?

Uit onderzoek[1] is gebleken dat ieder mens een drietal psychologische basisbehoeften heeft, te weten Autonomie, Binding en Competentie. Als deze 3 behoeftes genoeg vervuld worden, neemt het algehele welbevinden toe.

De controle houden over de bevlogenheid is belangrijk. Alleen is dat voor een manager moeilijk om invloed op uit te oefenen. Bevlogenheid is namelijk veel meer iets van de medewerker zelf, individueel. Makkelijker is het voor de manager om te sturen op betrokkenheid (binding). Iemand kan namelijk best heel bevlogen zijn, maar geen betrokkenheid ervaren met de organisatie of het team waar hij in zit. Terwijl het ervaren van betrokkenheid zo maar de bevlogenheid kan voeden.

De sleutel tot het voorkomen van burnout bij bevlogen medewerkers of misschien wel bij jou zelf, ligt dus besloten in het abc van Autonomie, Binding en Competentie.

Met bevlogen en betrokken groet,

Majella Imberg en Sandra Djukanovic-Wolbers

 

Wil je meer weten over hoe je kunt sturen op betrokkenheid binnen je organisatie of team? Neem hier contact op voor een oriënterend gesprek.

[1] bron: Deci E (2002), Ryan R. Overview of Self-Determination Theory: An Organismic Dialectical

Perspective, in Handbook of Self-Determination Research”, pp. 3-34, Rochester, 2002.

Deel:

Terug naar nieuws