Bevlogen doen

31-05-18 / Lisa de Koning

Deze week is het ‘de week van de bevlogenheid.’ Bevlogen mensen halen voldoening uit hun werk, zijn betrokken en voelen zich energiek, vitaal en trots. Voor mij gaat bevlogenheid ook over plezier.

We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die we als bevlogen zien. Wat maakt dat we die persoon als bevlogen zien en wat is bevlogenheid nu eigenlijk én hoe creëer je voor jezelf bevlogenheid? 

Definitie bevlogenheid

Volgens de Dikke van Dale is de definitie van bevlogen: geestdriftig, geïnspireerd, bezield. 

Kenmerkend voor bevlogen mensen is dat hij of zij veel energie heeft en dit ook uitstraalt, zij voelen zich fit en vitaal en staan vaak met plezier in het leven.  

Ik vind het leuk om met jou te kijken hoe jezelf bevlogen kunt zijn. Hoe creëer je meer bevlogenheid en verhoog je daarmee jouw vitaliteit.

Stap 1 – Energiebalans

Maak eens een persoonlijke energiebalans. Dat kun je doen door de volgende vraag te beantwoorden:

“Wat zijn voor jou momenteel energie-gevers en wat zijn energie-nemers in je werk (of leven)?

Opdracht – Maak een top 10 van energie-gevers en nemers

Stap 2 – Inrichten

Kun jij voor jezelf nagaan hoeveel invloed je hebt op je energie gevers en energie nemers en wat je kan doen om je energie nemerslijst binnen bijvoorbeeld veertien dagen te halveren? 

Stap 3 – Bevlogenheid doen

De volgende stap is wat ongrijpbaarder en dat is opzoek te gaan naar wat jouw voldoening en plezier (bezield/bezieling) in je werk (of leven) geeft?

  • Wat maakt dat je de dingen doet die je doet?
  • Doe je de dingen die je écht belangrijk vindt?
  • Waar zou jij meer tijd aan willen besteden in jouw leven?

Beantwoord voor jezelf eens bovenstaande vragen. Neem wat tijd voor zelfreflectie. Geniet van de successen die je boekt. Kijk of je daarbij tijd kunt besteden aan jouw energie gevers. Dat geeft (nog) meer plezier. Wanneer je plezier hebt, straal je dat ook uit, en daar kunnen anderen weer van genieten. Dus werk vandaag nog aan je plezier. 

Energieke groet, 

Lisa de Koning

Deel:

Terug naar nieuws