Bevlogenheid: een onderschatte kracht 

06-05-19 / Laurina de Vries

Binnenkort is het weer de week van de bevlogenheid. In deze week is er volop aandacht voor bevlogenheid en worden medewerkers uitgedaagd om na te denken over wat bevlogenheid voor hen betekent. Persoonlijk vind ik het goed dat er tijdens deze week veel aandacht is voor bevlogenheid, maar tegelijkertijd zie ik het als een thema waar nog meer aandacht voor mag, en zelfs moet, komen.

Het is lastig om uit te leggen wat bevlogenheid precies is, het is meer een gevoel en een staat van zijn. Bij anderen is het goed te herkennen; de sprankeling in de ogen en een glimlach op het gezicht. Het gaat over energie en passie, niet over moeten maar over willen!

En als je dan naar jezelf kijkt; hoe ver ben jij? Bevlogenheid gaat ook over het volgen van je hart, je dromen achterna gaan. Weet jij waar je energie van krijgt? Waar je hart echt sneller van gaat kloppen?

Daarom heb ik voor je op papier gezet welke dingen jij kunt doen;

 • Durf te dromen 
  Wat zijn jouw grote dromen? Als alles mogelijk was, wat zou je dan doen? En als je kijkt naar de huidige situatie, welk deel van deze droom is er dan mogelijk?
  En dromen hoeven niet altijd groot te zijn, of gebaseerd te zijn op werk. Dus pak een vel papier en schrijf eens alles op wat er in je naar boven komt! Laat het daar niet bij, breng ze in uitvoering!
 • Wees zuinig op je energiebronnen 
  Zoals de titel zegt; wees zuinig op je energiebronnen. Je zorgt er toch ook voor dat de accu van je auto weer wordt opgeladen?
  Voldoende slaap, ontspanning en de juiste voeding zijn voorbeelden van energiebronnen. Daarnaast is het goed om te kijken naar je letterlijke energiebronnen. Welke dingen in je werk en je leven geven jou energie? En hoe kunt je meer van deze dingen doen?
 • Sta regelmatig even stil en reflecteer 
  Hoe ouder we worden, hoe sneller de tijd lijkt te gaan. Voor je het weet is de week weer voorbij. Dit maakt het belangrijk om regelmatig stil te staan en te reflecteren. Want hoe gaan de dingen in je leven? Ben je tevreden of wil je dingen veranderen?
 • Vraag de hulp die je nodig hebt 
  En wie zegt dat je alles zelf moet doen? Vraag vooral de hulp die je nodig hebt van de mensen om je heen!
 • Wees jezelf 
  En last but not least, blijf dichtbij jezelf, dan gebeuren de mooiste dingen! Daarbij kun je ook vragen om de hulp van anderen. Wat zien zij als jouw sterkte kwaliteiten?

Wil je eens van gedachte wisselen hoe wij van Instituut Voor Vitaal Ondernemen aankijken tegen vitaliteit? Of meer weten over  hoe onderzoek aantoont dat bevlogen medewerkers vitaal, toegewijd en gefocust zijn, waardoor ze nog beter gaan presteren.

Wat is bevlogenheid en wat doe je ermee?

Groeten,

Laurina de Vries

Deel:

Terug naar nieuws