We krijgen allemaal te maken met stress en tegenslagen. Of dat nu thuis is of op de werkvloer, ieder mens kent het. Als werkgever kan je hier daadwerkelijk een rol in spelen. Wij geven je vijf tips om de veerkracht te verbeteren van jouw organisatie.
Veerkracht is een breed begrip, maar kort samengevat betekent veerkracht: het vermogen om te herstellen van stress of tegenslag. Zo zijn wij ervan overtuigd dat die veerkracht wordt bepaald door meerdere factoren. Denk aan je lichamelijke gezondheid bijvoorbeeld, je sociale omgeving en je persoonlijke kijk op het leven. Hoe groot je veerkracht precies is, verschilt voor iedereen persoonlijk, maar is daadwerkelijk te beïnvloeden. Waar je minder invloed op hebt is wat er op je weg komt. Tegenslagen als ziekte en zorgen of veel stress op het werk, worden sneller te veel wanneer de veerkracht te laag is. Dit kan dan leiden tot psychische en lichamelijke klachten en langdurig verzuim.
Als werkgever kan je een aantal dingen doen om psychische en lichamelijke klachten te voorkomen, waardoor het verzuim daalt en de veerkracht groeit. Hieronder volgen vijf tips om de veerkracht te verbeteren van jouw organisatie:
Het kan eng zijn om je kwetsbaar op te stellen, door uit te spreken dat je niet goed in je vel zit. Niemand wil collega’s teleurstellen en werknemers kunnen bang zijn om hun baan kwijt te raken. Om in een vroeg stadium het welzijn van je medewerkers te bespreken, kan je voorkomen dat iemand te lang doorloopt met zijn of haar klachten. Dit kan op verschillende manieren. Plan bijvoorbeeld formeel een momentje in, door het op de agenda te zetten of informeel door regelmatig te vragen hoe het gaat. Een omgeving waarin gezondheid en welbevinden besproken kan worden, heeft al positief effect op de veerkracht van werknemers. Wij werken met vitaliteitscoaches. Als het nodig is, gaan zij eerst voor een langere periode meelopen op de werkvloer om met medewerkers te praten. Dat hoeft niet meteen over iets groots te gaan, maar het kan ook gaan over de zithouding bijvoorbeeld. Eerst wordt er vertrouwen gekweekt. In een volgend stadium zullen medewerkers zelf de stap nemen om het gesprek aan te gaan.
Een gezond lichaam en een gezonde geest vergroten de veerkracht. Steeds meer werkgevers bieden hun medewerkers dan ook een pakket van trainingen, sportfaciliteiten en preventieprogramma’s. Het is noodzakelijk te weten waar de behoefte ligt om medewerkers daadwerkelijk zover te krijgen dat ze aan deze programma’s meedoen. Daarmee is het voeren van een goed gesprek niet genoeg. Er zijn goede onderzoeksmethoden en bureaus die kunnen helpen om inzicht te krijgen in het welzijn van je werknemers. Juist hierbij kan de onafhankelijke blik tot belangrijke inzichten komen. Daarnaast wil je je medewerkers iets bieden, waarbij ze echt gebaat zijn. Iedereen is anders. Het kan heel mooi zijn om iemand aan het sporten te krijgen, maar het kan zijn dat die persoon veel meer gebaat is bij een cursus omdenken.
Over het algemeen heeft een verplichting niet het effect dat mensen graag meedoen met een programma. Dat adviseren wij ook niet. Wij adviseren om het thema gezondheid dezelfde prioriteit te geven als alle andere vormen van bijscholing. Maak het belangrijk. Er zijn bepaalde vaardigheden nodig om je werk goed te kunnen doen, daarbij is ook een bepaalde gezondheid nodig. Zorg ervoor dat hier tijd voor wordt vrijgemaakt, zodat het niet bovenop het werk komt, maar er juist binnen valt. Biedt ze een aantal opties, bijvoorbeeld stoppen met roken, sport of mindfulness. Laat je medewerkers zelf kiezen welk programma ze graag willen doen. Door ze niet te verplichten, maar in ieder geval te verwachten dat ze in de eerste fase van een programma meedoen, zullen je medewerkers ervaren wat het ze oplevert.
Als werkgever heb je een voorbeeldfunctie en goed voorbeeld doet goed volgen. Doe eens mee met die bootcamp en laat je werk even voor wat het is. Het is gek om als werkgever te zeggen dat je gezondheid voor iedereen belangrijk vindt, behalve voor jezelf.
Voor een gedeelte komt veerkracht uit de mensen zelf. Voor een deel bepalen de lichamelijke en geestelijke gezondheid hoe goed mensen om kunnen gaan met stress en tegenslag. Daarbij is ook hun omgeving van belang. Zo vinden wij dat collega’s een enorme invloed hebben op elkaar. Zowel in negatieve als positieve zin. Stress kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door onderlinge spanning, terwijl een prettige omgang onderling juist kan bijdragen om beter met stress om te gaan. Sfeer op de werkvloer is dan ook erg belangrijk. Het is heel belangrijk om goede mensen om je heen te hebben die je stimuleren en motiveren en je kunnen helpen, wanneer je even vastloopt.
Ben je klaar om de veerkracht van jouw medewerkers te vergroten en een gezondere, productievere werkomgeving te creëren? Wij staan klaar om samen met jou een op maat gemaakt vitaliteitsprogramma te ontwikkelen. Ontdek meer over onze aanpak en begin vandaag nog met het transformeren van jouw organisatie. Neem nu contact op en zet de eerste stap naar een duurzaam veerkrachtige organisatie.