31 aug '22

Ontspannen op de werkvloer, hoe dan?

Als werknemers de ruimte krijgen om op werk te ontspannen ontstaat er een beter prestatieklimaat. De kunst voor jou als manager is de juiste balans vinden het tussen werk dat gedaan moet worden en rustmomenten te creëren voor de teams. Benieuwd hoe je deze manier van werken kan in invoeren? Je leest het hieronder.
Collega's spelen tafeltennis

Meer ontspannen tijdens werk betekent dat de manier van werken moet veranderen. De eerste stap is om jouw team bewust te maken van het feit dat het oké is om regelmatig een korte break te nemen. Draag uit dat het goed is om een aantal minuten weg te zijn van de laptop of van de ‘focus modus’. In deze mini-pauzes is het goed om te bewegen of een ademoefeningen te doen, maar het is vooral belangrijk om echt weg te zijn van het werk én de werkplek.

Omgeving

Om te kunnen ontspannen moet de omgeving zich hier voor lenen. Zijn er plekken binnen en rondom het kantoorpand om te kunnen bewegen of te rusten? De juiste ruimtes stimuleren het gedrag waar je naar op zoek bent. Zorg dus dat er voldoende plekken zijn waar medewerkers zich kunnen terug trekken of een moment voor ontspanning kunnen nemen.

Even een stukje gaan wandelen is een goede invullen van de mini-pauze. Het kan tijdens een overleg of een telefoongesprek. Frisse lucht zorgt voor extra zuurstof en ontspanning, zeker als dit in een groenrijke omgeving is. Daarnaast werk de aanwezigheid van planten helend en stress verlagend. Werknemers die in een kantoorpand werken met veel planten zijn over het algemeen meer ontspannen en productiever. Hoogste tijd om (voldoende) van deze gezonde groene vrienden om ons heen te verzamelen in de werkruimtes.

Investeren

Om deze werkstijl in de cultuur van jouw organisatie te krijgen is het belangrijk om te investeren in jouw werknemers. Dit betekent dat er gewerkt moet worden aan hun gedrag, maar ook aan het bewust zijn van het belang van vitaliteit.
Heb je hier hulp bij nodig? Neem contact met ons op!

gradient-newsletter-background gradient-newsletter-mobiel-background