Naar alle blogs
25 aug '21

Stressvrij terug naar kantoor

Na anderhalf jaar werken op afstand, als gevolg van de covid-19 pandemie, openen veel werkgevers de kantoorpanden weer. Maar veel thuiswerkers zien voordelen in het werken op afstand en hebben daardoor niet allemaal zoveel behoefte aan het volledig terugkeren naar kantoor.

De meeste werknemers hebben thuis veel meer flexibiliteit en geen reistijd. Sommigen ervaren zelfs meer productiviteit wanneer ze thuiswerken en zien sociale interacties op werk als verontrustend of aflijnend. Als leidinggevende is het daarom belangrijk om te zorgen dat jouw medewerkers stressvrij terug naar kantoor kunnen.

Positiviteit

Begin bij het benadrukken van de positieve dingen van het werken op kantoor. Zo is bijvoorbeeld het herstellen van de sociale verbinding op de werkvloer veel makkelijker dan via een video-call. En het gevoel van eenzaamheid, wat vele hebben ervaren tijdens te lockdown, wordt verminderd als men weer in persoonlijk contact met elkaar komt.

Om te beginnen is het belangrijk om een plan te hebben voor de werknemers om op een veilige en comfortabele manier terug te komen naar kantoor. Erken aan de thuiswerkers dat het normaal is om wat sociale angst te voelen bij de terugkomst op kantoor. De aanpak moet voor zowel de leidinggevenden als de andere werknemers als stressvrij ervaren worden.

vrouw op kantoor aan het werk op laptop

Prioriteit

Ook een geleidelijke benadering van socialiseren kan de overgang helpen te vergemakkelijken. Begin bijvoorbeeld eerst met individuen of kleinere groepen mensen naar kantoor te halen, voordat je overgaat tot interactie met een groot team. Daarnaast is het belangrijk om prioriteit te geven aan het tijd doorbrengen met collega’s.

Praat ten slotte met je medewerkers over de verwachtingen over terugkeren naar kantoor. Flexibiliteit kan behouden worden als men bijvoorbeeld een deel van de week naar kantoor komt. Wanneer de behoeften worden voorzien van zowel het bedrijf als de medewerkers, werkt iedereen efficiënter, productiever en hopelijk verloopt de terugkeer op deze manier stressvrij.

Weten wat IVVO voor jouw organisatie kan betekenen? Lees hier meer over onze diensten.

gradient-newsletter-background gradient-newsletter-mobiel-background