Naar alle blogs
01 apr '21

Terug naar kantoor

Langzaamaan groeit de hoop dat we na de zomer terug kunnen naar kantoor. Twee van elke drie werknemers doet niets liever. Tegelijkertijd wilt de meerderheid van de medewerkers (78%) in de nabije toekomst ‘hybride’ gaan werken. Het beste van beide werelden zogezegd. Voor jou als leidinggevende betekent dit nadenken over wat de functie wordt van het kantoor, hoe teams effectief blijven (of gaan) samenwerken in deze ‘hybride’ setting én hoe je medewerkers ondersteunt in het behouden van hun balans (veerkracht & vitaliteit), die steeds meer onder druk staat.

Veel werknemers moesten door de Coronacrisis plotseling werk en privé combineren. Sociaal contact werd minder en we werden overladen met negatief nieuws. Al met al: heel veel mensen hebben een stressvolle periode achter de rug. Als werkgever is het van belang om de stress van je werknemers te (h)erkennen, evenals de betrokkenheid en de gemoedstoestand. IVVO kan hieraan bijdragen, doordat wij organisaties en medewerkers veerkrachtiger maken.

Terug naar kantoor of liever thuiswerken?

Uit recent onderzoek van pwc blijkt, dat wanneer iedereen een extra dag thuiswerkt, dit de maatschappij veel oplevert: werkgevers maken minder kantoorkosten, werknemers besparen op werk-woonverkeer. Op het laatste profiteert ook het milieu. Maar wat zullen de lange termijnkosten zijn? Wat betekent thuiswerken op bijvoorbeeld het ziekteverzuim, productiviteit en innovatie? Het onderzoek van pwc toont aan dat de minder tastbare kosten op langer termijn enorm kunnen oplopen. Deze kosten lopen onder andere op door: minder samenwerking, vertraagde innovatie en daarmee vertraagt de productiviteit. Medewerkers op afstand identificeren zich minder met de organisatiecultuur, wat op den duur leidt tot meer ziekteverzuim, hoger personeelsverloop en productiviteitsverlies. Doordat medewerkers steeds meer geïsoleerd werken, neemt de stress toe wat lijdt tot een verhoogd risico van burn-outklachten.

vrouw aan het werk staand achter bureau op laptop

Tips om kosten te verlagen

Er zijn echter ook manieren om de risico’s en dus de kosten te verlagen. Daarvoor is een evenwichtige aanpak nodig:

• Denk aan het welzijn van je werknemers. Blijf in contact met hen en weet waar hun behoeften liggen. Hiermee zorg je ervoor dat ze betrokken blijven bij de organisatie en het team.
• Blijf thuiswerken, maar niet meer dan drie dagen. Dit leidt tot isolatie en verminderde betrokkenheid.
• Maak van kantoor een ontmoetingsplaats en richt dit ook zo in.

Wij zijn ervan overtuigd dat, wanneer ‘social distancing’ niet meer noodzakelijk is, we niet terug zullen gaan naar de oude situatie, waarin mensen vijf dagen per week op kantoor zitten. We bereiden ons voor op een nieuwe situatie, die bestaat uit een combinatie van thuis en op kantoor werken. Dit vraagt om een aanpak, waarbij de mens centraal staat. De nadelen van thuiswerken worden weggenomen en de voordelen vastgehouden.

Interesse in wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Bekijk onze diensten.