<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=744760121100611&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content

Vitaliteitsprogramma Bouwbedrijf Vrolijk

Babs Stapelkamp Bouwbedrijf Vrolijk
Wie heeft er geen last van op het moment: een tekort aan personeel. Ook Bouwbedrijf Vrolijk kampte met dit probleem. Dat kan én moet anders vonden Babs Stapelkamp, HR-manager, en Cézanne Bakker, HR-adviseur, van Bouwbedrijf Vrolijk. ‘’Het personeel dat er zit willen we behouden en daarnaast moeten we zo aantrekkelijk mogelijk worden voor nieuwe medewerkers’’. Met deze gedachten schakelde Bouwbedrijf Vrolijk, IVVO in om dit project samen van start te laten gaan.
 

Aan de slag met vitaliteit op de werkvloer

De medewerkers van Bouwbedrijf Vrolijk zijn zowel werkzaam op kantoor, als op de bouwplaats. Twee verschillende groepen mensen die tegen hetzelfde probleem aanlopen. Namelijk een te hoge werkdruk, wat veroorzaakt wordt door een tekort aan personeel. Dat er verandering moest komen was duidelijk. Om deze reden ging Babs op zoek naar een partij die de organisatie met dit vraagstuk kon helpen. Tijdens de zoektocht kwam zij via LinkedIn in aanraking met IVVO. Babs: ‘’Ik kwam een inspirerende post over vitaliteit tegen van IVVO, waardoor ik nieuwsgierig werd. Al vrij snel werd het mij duidelijk dat zij zich bezighouden met onderwerpen als: omgaan met leiderschap, privé-werkbalans en gezond leven. Thema’s die passen bij het project dat wij in gang wilden zetten’’.

‘’Wat ik heel prettig vond was dat ik contact kon opnemen met een referentie van IVVO, dit gaf mij extra vertrouwen in het bedrijf’’ – Babs

 

Aanpak

Het eerste contactmoment vond online plaats. Babs: ‘’Accountmanager Maarten Veldkamp heeft in dit gesprek direct een helder beeld geschetst van de werkwijze en het uitgebreide pakket van IVVO. Na deze meeting hebben wij elkaar live opgezocht bij ons op kantoor’’. Tijdens dit gesprek is er gekeken naar het vraagstuk. Bouwbedrijf Vrolijk heeft als doel dat hun medewerkers over 10 jaar nog steeds gezond zijn en met plezier naar werk gaan. ”Een mooie doelstelling waarvoor we IVVO hebben ingeschakeld om dit te helpen realiseren‘’.

Om aan de slag te gaan met dit doel heeft IVVO de behoeftes opgehaald binnen de organisatie. Zo vonden er gesprekken met de projectleiders plaats en gaf IVVO het advies om een vitaliteitanalyse te doen bij de medewerkers. ‘’De projectleiders zijn bij ons de mensen die goed weten wat speelt op de werkvloer en dus de behoeftes van de medewerkers in beeld hebben’’, vertelt Cézanne.

Op basis van deze bevindingen bracht IVVO een advies uit waarop een op maat gemaakt programma werd samengesteld. ‘’De workshops en trainingen droegen allemaal bij aan ons doel, de thema’s die behandeld werden waren: mentale weerbaarheid, goed ademen, werk-privé balans, gezond eten, sporten, ijsbad trainingen en een individuele coaching,’’ vertelt Babs. ‘’Deze onderwerpen dragen allemaal bij aan onze organisatie bewust te maken over vitaliteit‘’.

Directie aan boord

IVVO organiseerde, voor het 10-maanden durende programma, een kick-off in het kantoor van Bouwbedrijf Vrolijk. Babs: ‘’Tijdens de kick-off vertelde oud-voetballer Dirk Kuijt over het belang van lang vitaal te kunnen werken. Daarnaast gaf Paul Zwama, oud-topsporter en founding partner van IVVO, een inspiratiesessie over wat vitaliteit precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is.’’

Het is belangrijk dat de directie van een organisatie actief achter de boodschap staat die zij willen uitdragen. Want goed voorbeeld doet volgen. ‘’Daarom adviseerde IVVO ons om de directie volledig aan boord te krijgen. Zo maakte onze verschillende directieleden video’s over wat zij al doen rondom het thema vitaliteit.’’ vertelt Cézanne.

Samenwerking IVVO en Bouwbedrijf Vrolijk

Samenwerking

Tijdens de langdurige samenwerking met IVVO waren er regelmatig contactmomenten. Iedere maand vond een contactmoment plaats aan het begin van een nieuwe workshop of training zodat Bouwbedrijf Vrolijk wist waar ze aan toe waren. ‘’Hierdoor ontstonden er geen losse flodders en waren de planning en de inhoud van de workshops altijd helder voor ons’’, aldus Babs.

Het programma werd goed ontvangen bij het personeel op kantoor, maar de aanmeldingen van de medewerkers op de bouwplaats liepen minder hard dan gehoopt. Babs: ‘’We schakelden dit door naar IVVO, waarop zij direct zeiden: als zij niet naar het hoofdkantoor komen, dan moeten wij naar hen komen!’’. Zodoende ging coach Inge naar de bouwplaatsen toe om de zogenoemde Vitaliteitstoolbox op te zetten. Dit waren middagen waarop Inge op de bouwplaats een workshop gaf of gewoon een luisterend oor bood. Op deze manier was er beter en meer contact met deze groep medewerkers.

Geïnspireerd

‘’We merkten dat de trainingen en workshops inspirerend werkten. Zo gingen een aantal mensen na het volgen van de workshop Weet wat je eet, waarin wordt verteld wat bepaalde voedingsstoffen voor je doen, bananenbrood bakken,’’ vertelt Babs. ‘’Of ze gaven aan zich toch weer aan te melden bij de sportschool in de buurt om het sporten op te pakken’’, haakt Cézanne daarop aan.

‘’Daarnaast merkten we ook dat het thema vitaliteit meer ging spelen op de werkvloer. Deelnemers waren enthousiast en kwamen zelf naar ons toe om dit te delen. Medewerkers spoorden andere collega’s aan om gebruik te maken van de 1-op-1 momenten met de coach, omdat ze hier zelf zoveel aan hadden,’’ aldus Cézanne. ‘’Coach Inge loopt nog steeds bij ons rond. De workshops zijn inmiddels tot een einde gekomen, maar Inge komt nog steeds langs omdat hier zoveel vraag naar is’’.

Toekomst

Of mensen over 10 jaar nog steeds met veel plezier en gezondheid naar werk gaan, daar kan nu natuurlijk nog geen antwoord op worden gegeven. Babs: ‘’ Dat er oud collega’s terugkeren naar Vrolijk vanwege de aandacht die wij aan de mensen geven, is een groot compliment. We vinden dat IVVO ons heeft geholpen in het inspireren en motiveren van een vitaal bedrijf te worden. Medewerkers geven aan blij te zijn met de veranderingen en het thema leeft’’

Wie is Vrolijk

Bouwbedrijf Vrolijk houdt zich bezig met het realiseren van distributiecentra, fabriekshallen, bedrijfsunits, koel- en vrieshuizen, woningen en bioscopen. Hiervoor hebben zij alle kennis in huis om het project van A tot Z te volbrengen. Bouwbedrijf Vrolijk is onderdeel van Vrolijk Groep waarover het gehele vitaliteitbeleid wordt uitgesmeerd. Onder Vrolijk Groep bestaat naast Bouwbedrijf Vrolijk ook Vrolijk Leven en Vrolijkconcepten. Het bedrijf telt momenteel ca. 170 medewerkers.