Skip to content

Mentale veerkracht, wat is en doet dat?

Paul Zwama vitaliteitscoach

Veerkracht is ontzettend belangrijk. Het zorgt er onder meer voor dat we kunnen omgaan met tegenslagen en kunnen herstellen van stress. Maar wat is (mentale) veerkracht precies en hoe verhoudt zich dit tot vitaliteit? Oftewel: wat hebben we eraan? We geven antwoord op deze vragen en laten zien hoe het positief kan bijdragen aan de gezondheid van werknemers. Paul Zwama, vitaliteitsspecialist en coach bij IVVO: “Het mooie is dat je veerkracht kunt trainen, net als je spieren.”

 

Wat is veerkracht?

Veerkracht. Een breed begrip, maar waar staat dat nou voor? Paul: “De definitie van veerkracht is eigenlijk zo iets als ‘het hebben van een opgeladen batterij’, dus dat je bijvoorbeeld zin hebt in de dag, daar met goeie energie aan begint en met diezelfde energie naar huis gaat. Daarnaast betekent het dat je alles aankan wat er op je pad komt. Dat betekent niet dat er geen verdriet, pijn, boosheid of teleurstelling tussen mag zitten, maar het betekent wel dat je te allen tijde het geloof hebt dat het goedkomt.”

Veerkracht versus vitaliteit

“Er zijn heel veel raakvlakken tussen veerkracht en vitaliteit, ze zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Veerkracht is een onderdeel van vitaliteit, sterker nog: vitaliteit is het hebben van die opgeladen batterij en veerkracht is een pilaar van vitaliteit. Vitaliteit gaat niet alleen over het hebben van een gezond lichaam, het gaat ook over het hebben van een gezonde geest.

Mens sana in corpore sano

Er is een Latijns gezegde ‘Mens sana in corpore sano’: een gezonde geest leeft in een gezond lichaam – en ik denk dat dát vitaliteit omvat. Overigens is het geen garantie dat het één het ander garandeert of uitsluit.”

De kracht van weerbaarheid

Paul: “Ik weet uit ervaring en ben ook van mening dat veerkrachtige mensen beter presteren, lekkerder in hun vel zitten en fijne vrienden, partners en medewerkers zijn. Als jij veerkrachtig bent, ben je in staat om alles het hoofd te bieden. Praktisch voorbeeld: stel, je bent accountmanager en het lukt maar niet om die ene deal te closen. Veerkrachtige werknemers kunnen die teleurstelling aan. Dat betekent dus niet dat je niet teleurgesteld mag zijn, integendeel, maar je weet dat het goedkomt en dat de volgende deal wél raak zal zijn. Daar heb je vertrouwen in. Of, als het bijvoorbeeld fysiek even tegen zit: als je veerkrachtig bent, kom je dat te boven. Mentale veerkracht en fysieke veerkracht zijn echt met elkaar in verbinding, ze maken elkaar absoluut sterker.”

Gewoontedieren

Paul: “Gedragsverandering is één van de aller moeilijkste dingen om te realiseren. Zelfs simpele veranderingen vragen tijd. Een voorbeeld: als spullen in een keuken op een willekeurige andere plek worden neergelegd, heeft de gemiddelde persoon al zo’n zestig dagen nodig om daar volledig aan te wennen. En hoe complexer de verandering, hoe langer we daar de tijd voor moeten nemen.”

De Veerkracht van Jouw Team Versterken?

Ontdek hoe je niet alleen de veerkracht, maar ook de algehele vitaliteit binnen je team kunt verhogen. Bij IVVO bieden we workshops en coaching die gericht zijn op het versterken van zowel mentale, fysieke en emotionele veerkracht. Neem contact met ons op, om aan de slag te gaan met praktische tools en inzichten die jou en je medewerkers helpen om effectief om te gaan met uitdagingen en stress!