Dankbaarheid

28-12-17 / Laurina de Vries

Het is inmiddels de laatste week van 2017. Op welke mooie momenten in dit jaar kijk je terug? Waarop heb je je verheugd? En wat je heb je geleerd? Zijn deze vragen voor jou gemakkelijk te beantwoorden of moet je weer even diep graven? En als je je deze momenten herinnert, hoe bewust ben je hier dankbaar voor geweest?

Dankbaar maakt gelukkig

Dankbaarheid creëren is enorm waardevol. Verschillende onderzoeken bewijzen namelijk dat dankbaar zijn ons gelukkiger maakt en ‘ont-stresst’. Misschien denk je dat gelukkige mensen het meest dankbaar zijn, maar het werkt juist andersom. Dankbare mensen zijn het meest gelukkig. Veel bijzondere dingen in ons leven zijn ‘normaal’ geworden; stromend water uit de kraan, elektriciteit, een kast vol kleding. Vaak zie je weer hoe bijzonder dit is als je het een tijdje niet hebt, bijvoorbeeld tijdens een kampeervakantie. Als je terug bent is de dankbaarheid voor deze luxe vaak maar van korte duur omdat we er weer snel aan wennen.

Creëren

Meer dankbaarheid zorgt ervoor dat je je verwondert over alle mooie dingen om je heen.

Maar hoe creëer je dan meer dankbaarheid? Het hoeft niet moeilijk te zijn. Koop voor jezelf een mooi notitieboekje en schrijf elke week (of dag) op waar je dankbaar voor bent. Was dit bijvoorbeeld het fijne gesprek dat je met je partner of vriend(in) had? Of de zon die scheen tijdens je rondje hardlopen? Door dit bewust en consequent op te schrijven ga je zien dat je jezelf meer zult verwonderen over de mooie dingen om je heen, die voorheen misschien zo normaal waren. Dit notitieboekje heeft daarnaast nog een functie, wanneer je je wat minder voelt kun je wat terugbladeren om te zien welke dingen je kunt doen om je beter te voelen.

Met energiek groet,

Laurina

Deel:

Terug naar nieuws