De dag van de vriendschap

01-08-18 / Laurina de Vries

Op 30 juli was het de dag van de vriendschap, een dag om stil te staan bij de positieve en mooie effecten van vriendschappen in je leven. Met je vrienden kan je lachen, huilen, gek doen en leuke herinneringen ophalen. We leven in een drukke wereld, waarin er veel van ons verwacht wordt, maar we leggen deze verwachtingen ook zelf op.
Vriendschappen staan daardoor nog wel eens onder druk; zonder datumprikker kan er geen gezamenlijke BBQ meer zijn, met die vriendin kun je pas over een maand afspreken. Maar juist in drukke tijden, is het belangrijker dan ooit om tijd door te brengen met vrienden die om je geven en dicht bij je staan.

Vriendschappen zijn bijzonder, maar wat maakt dat vriendschappen zo goed voor je zijn? Hieronder een aantal uitkomsten uit verschillende onderzoeken.

Vriendschappen verminderen stress en verdriet

Als je een vriend ziet of belt, kan dit stress veranderen in een lachbui. Verdriet delen verlicht de pijn op moeilijke momenten. Volgens Janice Kiecolt-Glaser, psycholoog en directeur van het ‘Institute for Behavorial Medicine Research’ in Columbus, is een goede vriendschap zelfs een effectief antidepressivamiddel. (Hoffman, sd)

Vriendschappen zijn beter voor je gezondheid

Verschillende studies hebben aangetoond dat vriendschappen positieve gezondheidseffecten teweegbrengen, wanneer je je gesteund voelt door de mensen met wie je een goede band hebt. Je kunt denken aan een lagere bloeddruk, betere hormoonfuncties, een sterker immuunsysteem.

Vriendschappen zorgen voor mentale scherpte

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat eenzaamheid de kans op dementie kan vergroten. Door het gevoel van vriendschappen, neemt het gevoel van eenzaamheid af, wat weer een positief effect heeft op de ontwikkeling van dementie.

Vriendschappen bevorderen veranderingen

Vrienden hebben een positief effect op elkaar. Je houdt elkaar scherp, en door goede gesprekken motiveer je elkaar om bepaalde doelen te halen. Zowel op persoonlijk vlak als gezondheidsvlak. Slechte gewoontes kun je makkelijker afleren als je elkaar daarbij helpt.

Vergeet dus eens die schoonmaak sessie, plan die work-out op een ander moment en investeer in je vriendschappen!

Deel:

Terug naar nieuws