Alleen sukkels hebben het druk

14-11-16 / Paul Zwama

Deze week staat landelijk in het teken van werkstress, en dat is terecht. We zien namelijk een steeds grotere uitdaging om een ontspannen manier om te gaan met onze tijd en bezigheden. Een tijdje geleden stond er een artikel in de NRC over sukkels die het druk hebben. “Alleen sukkels hebben het druk” was de titel van het artikel. Ik zie steeds meer mensen met overvolle agenda’s en krijg steeds vaker het onbevredigende antwoord “druk”, als ik vraag hoe het met iemand gaat. Hieronder een poging om jouw ogen te openen over jouw drukte en hoe dat kan helpen (werk)stress te vermijden.

Er is niets mis met een vol en actief leven, maar de drukte waar we hedendaags mee leven wordt te veel, aldus bedrijfspsycholoog Tony Crabbe. Misschien herken je het; mails checken tijdens het ontbijt, al bellend thuiskomen, achter de feiten aan rennen, chronisch minder slapen dan je wilt, etc. Op de lange termijn is drukte slecht voor de gezondheid, geluk, relaties en voor je carrière. Drukte houdt drukte in stand. Dat mechanisme werkt zo: drukte leidt de aandacht weg van wat van waarde is, doet een etentje met vrienden sneuvelen voor een zakelijke afspraak, verhindert een tentoonstelling die je graag had willen zien, schuift een familiebezoek opzij. Dit leidt geleidelijk aan tot een breuk met alles wat ooit plezier, lol, energie en liefde gaf.

Als zich dan een stil moment aandient, ontstaat een gevoel van leegte, die met nog meer drukte wordt gevuld, een quick fix. Even een WhatsAppje, even op LinkedIn. Maar die oppervlakkige social media-contacten kunnen echte verbintenissen niet vervangen. Met timemanagement red je het in ieder geval niet meer. Er zijn andere strategieën nodig om de overvloed de baas te worden.

  • Beheersing| de teugels van het leven weer in handen nemen.
  • Focus| het belangrijkste doen en de rest negeren
  • Betrokkenheid | herdefiniëren wat succes is, en je opnieuw met je werk en je leven verbinden vanuit intrinsieke waarden.
  • Implementatie| hoe ga je dit in de praktijk brengen?

De oplossing voor drukte is niet: meer tijd hebben om je te ontspannen. De oplossing is: gerichte aandacht op wat je doet, daar helemaal bij betrokken te zijn. Wie op de vraag ‘Hoe gaat het?’ nog de vergissing begaat met het D-woord te antwoorden, laat zien de uitdagingen van de nieuwe tijd slecht begrepen te hebben.

Groeten,

Paul Zwama

Deel:

Terug naar nieuws