Lekker eten en bewegen

19-05-17 / Mariska Dute

Lekker eten en bewegen

Beweging, voeding en mentale kracht zijn onze pijlers als het gaat om vitaliteit van werknemers.
Tijdens de diverse vitaliteitstrajecten laten we medewerkers van bedrijven zien dat deze drie pijlers onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Voeding heeft invloed op hoe jij je voelt en dus op je prestatie. Dat geldt in je dagelijks leven en ook tijdens het sporten. In deze eerste van twee blogs wil ik jullie laten zien hoe belangrijk de juiste afstemming van je eetmomenten is om lekker te kunnen bewegen en te werken aan je (sportieve) doelen.

Ik denk dat iedereen wel eens tijdens het trainen in het fitnesscentrum of tijdens een rondje hardlopen last gehad heeft van maag- en darmklachten. Het is een veelvoorkomend probleem bij sporters. Zelf heb ik in het verleden geregeld in de bosjes gezeten als gevolg van maagklachten tijdens mijn rondjes hardlopen. Bij onder andere hardlopen is een goede timing van je eetmomenten rondom trainen en wedstrijden erg belangrijk.

Het is goed om te vermelden dat voeding heel individueel is. Ik zal jullie proberen zoveel mogelijk informatie te geven, maar je zal zelf moeten uitproberen wat voor jou het beste werkt als het gaat om timing van je maaltijden rondom het trainen.

Voeding voor het sporten

Koolhydraten belangrijke voedingsstof is voor (duur)sporters. Het is belangrijk dat je glycogeenvoorraad (=brandstof) goed gevuld is als je regelmatig traint. Glycogeen is in het lichaam de opslagvorm van koolhydraten. Je kunt dit  aanvullen door koolhydraten te eten die voorkomen in (gedroogd) fruit of volkoren granen.

Als je een korte inspanning levert (tot circa 60-75 minuten per training) hoef je niet extra koolhydraten te stapelen zoals we dat noemen. Koolhydraatstapeling houdt in dat je tijdelijk je koolhydraatinname uit de voeding verhoogt. Dit zorgt ervoor dat je tijdens een grotere inspanning over een grotere energievoorraad beschikt. Denk aan een marathon of grote wielerronde. Bij zulke langdurige inspanningen is het goed om van te voren koolhydraten te stapelen.

Koolhydraatrijke producten als peulvruchten, groenten als selderij, ui, koolsoorten, scherpe kruiden of vezelrijke producten staan erom bekend dat ze problemen geven. Ervaar jij dit ook? Probeer deze producten dan te mijden vlak voor een inspanning.

Enkele uren voor het trainen

Het is niet verstandig om vlak voor een training of wedstrijd een grote maaltijd te nuttigen. Nu zullen er vast sporters zijn die hier geen problemen mee hebben. Het is goed om je laatste grote maaltijd 2 tot 3 uur voor een inspanning te nuttigen. De reden hiervoor is dat je voeding ander onvoldoende verteerd is en hierdoor kun je last krijgen van misselijkheid, maag- en/of darmkrampen, opgeblazen gevoel of diarree.

Het is goed om rekening te houden met de samenstelling van je laatste grote maaltijd. Dit houdt in dat je maaltijd niet te veel vet, vezels en voldoende koolhydraten bevat. In de laatste 1-2 uur voor je training kun je gerust iets kleins eten. Denk bijvoorbeeld aan een banaan, eierkoek of een (sport)reep met weinig vezels. Het is zeker goed om te blijven drinken in de laatste uren voor een training of wedstrijd.

Wil je weten hoe het jij weten wat je nodig hebt tijdens of na het sporten, lees dan volgende week het vervolg…

Met Sportieve groet,

Mariska Dute

Deel:

Terug naar nieuws