Gelukkig zijn

05-07-17 / Paul Zwama

Wij zijn gelukkig! Althans, Nederlanders behoren tot de gelukkigste mensen op aarde. Is dat eigenlijk wel zo en waarom zijn wij dan gelukkig? Een veilig leven, een goed gevulde portemonnee, vrienden? Of misschien een leuk gezin?

Wat is geluk

Om de vraag goed te beantwoorden hebben we eerst een definitie nodig van geluk. Geluk is eigenlijk niet meer dan een langdurig grote mate van tevredenheid met jezelf en je leven. Geluk is geen momentopname en fluctueert ook niet met de dag.

Werken en alles wat het meebrengt aan beroepsplezier, geld, aanzien en sociale contacten, dragen bij aan geluk, aldus een onderzoek van motivaction. Maar wat ons echt gelukkig maakt is een flinke portie optimisme. Mannen en vrouwen die het gelukkigst zijn hebben een optimistische kijk op het leven. Ze nemen initiatief, proberen nieuwe dingen en zeggen zelfs al gelukkig te worden van mooi weer.

Onderzoek

Toch blijkt uit alle onderzoeken dat sociale contacten de grootste factor is die bijdraagt aan gelukkig zijn. Dit is op zich logisch verklaarbaar omdat het prettig is om tijd met mensen te spenderen die lekker in hun vel zitten. Hoe positief jouw sociale contacten in het leven staan heeft direct invloed op jouw gemoedstoestand. Daarnaast zijn gelukkige mensen ook erg blij met hun eigen lichaam. Een gezond, fit en uitgerust lichaam doet je geluksgevoel goed.

Wat ik opmerkelijk vond is dat vrouwen tussen de 25-34 jaar zich niet fit voelen! Wat mij daarnaast opviel is dat de gelukkigste mensen uit dit onderzoek niet roken, maar wel alcohol drinken. Dat heeft niets te maken met het effect van alcohol, maar is af te leiden uit het feit dat mensen vaker alcohol drinken in sociale gezelschappen.

Geld

Of geld gelukkig maakt waag ik te betwijfelen. Geen geld maakt het leven lastig, maar mensen die 40.000 Euro per jaar verdienen zijn niet gelukkiger dan mensen die 150.000 Euro per jaar verdienen, maar zijn wel gelukkiger dan mensen die 20.000 Euro per jaar verdienen. Geld vinden we een basisbehoefte, maar ook iets waar we liever niet al te veel over nadenken. Als we mogen kiezen voor een miljoen euro cash of elke maand een vast salaris, kiest het merendeel van de Nederlanders voor het salaris. Werk en geluk gaan duidelijk wel hand in hand. Maakt werk gelukkig, of zijn werkende mensen gelukkig? Wat ons in werken gelukkig maakt is het feit dat we bezig zijn.

Mijn vraag aan jou is of jij gelukkig bent? Spendeer jij iedere dag tijd aan zaken waar je energie van krijgt en vrolijk van wordt?

Met sportieve groet,

Paul Zwama

Deel:

Terug naar nieuws