Gezonde snack

23-01-17 / Mariska Dute

Het leek mij leuk om na twee informatieve blogs nu een recept met jullie te delen. Tijd om nu de keuken in te duiken en een lekker verantwoord tussendoortje te maken.

Ik vind het als sporter en diëtist belangrijk dat je geniet van lekkere maaltijden en producten. Ik wil met mijn recepten laten zien dat je ook met gezonde ingrediënten lekkere tussendoortjes kan maken. Daarbij overtuig ik je ook nog eens, dat gezond en lekker eten klaarmaken niet moeilijk hoeft te zijn.

In mijn ogen kun je met een paar basisingrediënten de lekkerste maaltijden en tussendoortjes maken, ook als je geen keukenprins(es) bent. Het recept van deze heerlijke carrot cake balletjes maakt dat duidelijk.

Dus ben je klaar voor een gezonde snack? Daar gaan we:

Benodigdheden (ca. 20 stuks):

 • 100 g amandelmeel
 • 80 g dadels, zonder pit
 • 75 g (geschrapte) wortels
 • 60 g magere kwark
 • 50 g hazelnoten
 • 20 g geraspte kokos
 • 1 el agavesiroop
 • 1 el (soja)melk
 • 1 el gember poeder

én

 • keukenmachine of blender
 • schaal bedekt met bakpapier

Bereiding:

Snijd de dadels en wortels in kleine stukjes.  Doe de hazelnoten in een keukenmachine. Maal dit fijn en doe dit vervolgens in een grote mengkom. Doe hetzelfde met de wortels. Voeg de wortels toe aan de hazelnoten.

Maak een homogene massa van de kwark, melk en dadels. Dit gaat het beste in een keukenmachine. Doe deze massa in de mengkom bij de wortels en hazelnoten. Voeg de amandelmeel, gemberpoeder en agavesiroop toe aan het dadel-wortelmengsel. Meng alles goed door elkaar. Het deeg mag nog plakkerig aanvoelen.  Maak balletjes van het dadel-wortelmengsel en leg deze op een met bakpapier bedekte schaal. Rol één voor één de balletjes door de geraspte kokos.

Laat de eiwitrijke carrot cakeballetjes minimaal 4 uur opstijven in de koelkast voordat je ze consumeert. Hierdoor vermengen de smaken van de ingrediënten zich ook goed met elkaar. Je kunt deze balletjes een dag in de koelkast bewaren. Je kunt ze prima invriezen. Mocht je de balletjes invriezen dan kun je ze direct na de bereiding in de diepvries leggen in plaats van in de koelkast.

Toelichting

Dit recept is geschikt voor een brede doelgroep. Het voordeel van dit recept is dat het glutenvrij is. Het recept is lactosevrij te maken door de kwark te vervangen door sojayoghurt. Hierdoor is het geschikt voor zowel vegetariërs als veganisten. Verder kun je variëren met de ingrediënten. Je kunt bijvoorbeeld de hazelnoten vervangen door amandelen. In plaats van geraspte kokos kun je ook pure chocolade (>70% cacao) raspen en de balletjes hierdoor rollen. Net wat je lekker vindt.

Ik heb voor agavesiroop gekozen, omdat dit recept hierdoor geschikt is voor veganisten. Je kunt ook honing gebruiken. Deze carrot cakeballetjes zijn lekker voor tussendoor, na het sporten of neem een paar balletjes bij het ontbijt of de lunch. De balletjes zijn laag in vet en de wortel is een verrassend ingrediënt in dit recept.

Veel plezier met het maken van deze gezonde en lekkere carrot cake en eet smakelijk. En laat even weten wat je ervan vond!

Mariska Dute

Deel:

Terug naar nieuws