Gezond(er) leven

05-12-16 / Paul Zwama

Gezond leven is zo makkelijk niet. Een meerendeel van de bevolking zou graag een stuk gezonder willen leven dan ze daadwerkelijk doen. Waarom is dat eigenlijk? Niets is zo moeilijk als verandering. Ivan Wolffers heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar gezond gedrag.

We maken vaak keuzes die niet in overeenstemming zijn met onze informatie. Blijkbaar wordt gedrag niet uitsluitend bepaald door kennis. Wat is dan wel de basis van een goede gezondheidszorg? De mens, zijn gezondheid en de gezondheidszorg stelt dat we allereerst de mensen zelf moeten betrekken bij het oplossen van de problemen in hun gemeenschap. Er is veel meer nodig dan alleen informatie, en ook betrokkenheid alleen is niet genoeg. Voor een echte gedragsverandering moeten mensen leren dat het over hen gaat. Bewustwording dus.

  • Wees alert op wat er in jezelf en om je heen gebeurt. Dat is niet hetzelfde als passief kijken naar de film over je levensverhaal; het draait om een constantere vorm van alertheid, die na voldoende beoefening vanzelfsprekend wordt.
  • Besef waarom je eet en onder welke omstandigheden, bijvoorbeeld met behulp van een dagboek. Gedragsverandering en de tocht naar een gezonde levensstijl worden zo niet langer het uitgangspunt, maar juist een logisch gevolg van die bewustwording.
  • Probeer een andere manier uit om te letten op je gezondheid, dus vervang calorierijke ingrediënten door lichtere in je favoriete recepten; of hou een eetdagboek bij. Ga na of het past bij wat je uitprobeert. Dit is een noodzakelijke stap tussen het ontvangen van informatie en de volgende fase: gedragsverandering.
  • Blijf bewust actief. Ook wandelen, hardlopen, Westerse sporten en ademtherapie zijn geschikt om de kracht van mindfulness in je dagelijkse leven te leren optimaliseren.
  • Sta stil bij wat werkt en wat niet. Als je heel bewust ervaart welke situaties in jouw leven opgedrongen, onecht, hinderlijk of verwarrend zijn, heb je een volgende keer niet meteen dezelfde vanzelfsprekende reflex.

De kans is natuurlijk aanwezig dat jij al gezond leeft. In dat geval beschik jij over de kennis en kunde om anderen te helpen die misschien wat meer moeite hebben om een aanpassing te maken in hun leven.

Sportieve groeten,

Paul Zwama

Referentie

Voor bovenstaande blog gebruikte ik informatie, van door Ivan Wolfers gepubliceerde artikelen. Wil je nog meer van zijn ideeën leren? Kijk dan verder via onderstaande link:

Ivan Wolfers – Waarom is gezond leven toch zo moeilijk?

Deel:

Terug naar nieuws