Ikigai; wat is jouw reason for being?

14-11-18 / Laurina de Vries

In een vorige update deelde ik al eens mijn favoriete boeken over persoonlijke ontwikkeling. Ikigai was één van deze boeken, en vorige week volgde ik een training over Ikigai. Hierin stond het ontdekken van jouw ikigai centraal, jouw reason for being. Ga je voor levenslang of levensgeluk?

We hebben als mens allemaal een Ikigai, een reden waarom we elke dag opstaan en waarom we ons door tegenslagen heen worstelen. Je kunt Ikigai ook zien als een levensdoel, waarvan je er meerdere kunt hebben, van klein tot wat groter. En door drukte laten we ons soms leiden door de waan van de dag, zonder ons te focussen op onze dromen en doelen. Opvallend is dat veel mensen struggelen met de eisen die door hun omgeving gesteld worden, of die zij dénken dat hun omgeving stelt. En hetgeen doen waar je écht gelukkig van wordt.. Hoe blijf je bij je gevoel? En hoe maak je bewuste keuzes als het om geluk gaat? Het Ikigai model helpt daarbij.
Dit door middel van 4 verschillende cirkels, die met elkaar in verbinding staan, en in het midden jouw ‘reason for being’ weergeven.

1 Wat hou je van ?

Welke dingen doe je graag? Wat geeft je energie na een lange dag? Waar ga je van stralen? Wat vond je leuk om als kind te doen? Wat geeft jou geluk?

2 Waar ben je goed in?

Wat onderscheid jou van anderen? Om welke dingen word jij gewaardeerd? En kijk daarbij verder dan werk, welke persoonlijke eigenschappen onderscheiden jou? Wat gaat je natuurlijk af?

3 Wat heeft de wereld nodig?

Als we kijken naar alles wat er in de wereld gebeurt, wat heeft de wereld dan nodig? Is dit liefde, vrede, rust? En in welk van deze dingen kan jij de wereld een stukje beter maken?

4 Waar kun je voor betaald worden?

In deze laatste vraag komt alles uit de voorgaande 3 cirkels terug. Combineer waar je goed in bent, waar je van houdt en wat de wereld nodig heeft, hoe resulteert dit in een baan?

Je kunt je Ikigai het beste vinden door anderen te betrekken, stel hen eens de vraag wat ze in jou zien. Waar ben jij goed in? Waarom waarderen ze je? En wat kan je volgens hen nog leren?

Na deze dag bezig te zijn met Ikigai, kwam ik tot mooie inzichten. Veel van de dingen die ik leuk vind, kan ik nog meer gaan doen in mijn werk. Daarnaast kan ik andere dingen wat meer loslaten, zodat ik bewust kies wat ik leuk vindt om te doen. Hierdoor blijf ik nog dichter bij mezelf. Wil je zelf graag verder met het vinden van jouw ikigai? Naast het gewone boek is er ook het Ikigai werkboek, vol opdrachten die je daarbij helpen.

Deel:

Terug naar nieuws