Illusie of controle

23-05-18 / Laurina de Vries

Controle, een woord wat voor veel van ons voelt als overzicht hebben, de touwtjes in handen hebben en weten wat er speelt. Het is fijn en geeft een gevoel van zekerheid om dingen onder controle te hebben, dit maakt je leven stuurbaar. Wanneer iets niet zo loopt als verwacht, schieten we in de stress. Het voelt niet fijn, en we doen er alles voor om het te veranderen, om zo weer de controle terug te krijgen. Maar juist de drang naar controle zorgt ervoor dat we steeds meer stress en frustratie ervaren.

Los zand

Hoe gek het misschien ook voor je klinkt, uiteindelijk is juist ‘loslaten’ de sleutel om gelukkig te worden. Het geeft ons de flexibiliteit om dingen anders te doen, wat je meer relaxt doet voelen dan de eeuwige controle.

Een metafoor die dit weergeeft, is die van het hoopje zand. Hoe harder je je handen bij elkaar knijpt om controle uit te oefenen, hoe meer zand er tussen je handen doorgaat. Laat je het hoopje rustig op je hand liggen, blijft het juist liggen.

Misschien heb je zelf wel eens ervaren dat er juist hele mooie dingen gebeuren als je de controle wat meer loslaat. Tijdens die reis waar je niet alles had vastgelegd, en wilde kijken waar jullie heen zouden gaan. Hierdoor kwam je op een mooie en bijzondere bestemming terecht. Of die ene avond met vrienden die zo gezellig en spontaan was en uiteindelijk een avond is om nooit te vergeten. Of het moment dat je helemaal klaar bent met een streng dieet (wat je jezelf hebt opgelegd), en je juist daarna meer afvalt omdat je er niet de hele tijd meer bezig bent.

Genieten

Ik probeer je niet te overtuigen van het feit dat je alles maar los moet laten, nergens controle op te hebben en maar kijken wat er in je leven gebeurt. Integendeel, sommige dingen moet je plannen om iets wat je belangrijk vindt te kunnen bereiken. Maar we moeten niet overdrijven in onze drang naar controle, Nee, je hebt simpelweg ook niet op alles in je leven controle. Waarom zou je je er daarom zoveel op focussen? Daarnaast kan de drang naar controle er ook voor zorgen dat je onnodig veel tijd kwijt bent aan het structuren van zaken. Bedenk dus vaker of het nu echt nodig is wat je doet, om vervolgens ook meer te kunnen genieten van het moment.

Laurina de Vries

Deel:

Terug naar nieuws