Je bed uitkomen…

27-09-17 / Marc van Wersch

Iedere ochtend vol energie op staan en met plezier beginnen aan de dag. Doe jij dat al? Gaan voor wat je echt belangrijk vindt. Hoe zou jouw leven er dan uitzien? Als je deze vraag kunt beantwoorden, laat je niet langer afleiden door wat minder belangrijk is. Je laat onrust achter je, vind je kracht en vergroot je werkplezier. Wat zou je dat waard zijn? En welke toegevoegde waarde zou dat jou en jouw organisatie opleveren? Als je aan je ontwikkeling werkt, focus je vaak op iets wat beter kan. Zo doen we dat meestal: bijspijkeren wat nog niet zo goed gaat.

Maar excellerende mensen, en hun bedrijven, zijn niet begonnen met de vraag:  ‘Waar ben ik niet zo goed in, wat zal ik eens bij gaan leren? Dan kan ik daar leuk een zaak in beginnen…’ Neem Marianne Vos. Deze wielrenkanjer ging niet voor goud omdat fietsen een competentie was die bijgespijkerd moest worden. Of neem Usian Bolt en Johan Cruijff. Zij werden geen nummer 1 omdat ze wel een beetje konden hardlopen of voetballen.

Ontwikkelen

Nee, succesvolle mensen hebben iets gekozen waar ze echt goed in zijn. Iets wat ze belangrijk en leuk vinden.  Het geeft ze energie en daardoor zijn in staat dit uit te bouwen. En dat hebben ze uitgebouwd. Ze keken niet naar die zaken waar ze minder goed of onvoldoende in presteerden en ontwikkelde deze competenties. Nee, ze maakten van hun goede 8 een 10+. Zij leggen focus op hun talent, plezier en energie.

Dat kan bijna niet anders. We focussen al sinds mensenheugenis op wat niet goed gaat, en daarom verbeterd moet worden. Ongeacht zijn of haar talenten persen we ieder al vanaf jongs af aan alle kinderen in dezelfde mal. En dat is dom. Zinloos. En verspilling van misschien wel ongekende mogelijkheden.

Want als we van Johan Cruijff een wielrenner hadden willen maken of hem hadden opgeleid voor een keurige kantoorbaan, was hij nooit zo groot geworden. Als we zijn passie en talenten niet hadden willen zien, zijn ambitie hadden ontkend, hadden we hem – en onszelf! – enorm veel te kort gedaan.

Werken van uit je energie

Diverse denkwijzen sluit hier naadloos op aan. Deze denkwijzen gaan uit van wat je drijft: ‘Waar kom jij je bed voor uit? Waar ga jij voor? Welke talenten stellen jou in staat je waarden en ambitie waar te maken? Hoe bouw je deze talenten verder uit? Die visie is een verstandig vertrekpunt: uit onderzoek blijkt dat de meest succesvolle bedrijven werken vanuit sterke waarden en een duidelijke ambitie. De mensen die er werken zijn zich bewust van hun waarden en delen een aantal gezamenlijke waarden.

Dus weet jij waarom je nu ’s ochtends je bed uitkomt, waar je energie van krijgt en waar je goed in bent. Werken vanuit jou persoonlijke waarom, waarden en ambitie is het meest duurzame dat er is! Voor jouzelf en je omgeving!

Energieke groet,

Marc van Wersch

Bron: www.thema.nl/magazine

Boekentip: Goud – Auteurs: Anje-Marijcke van Boxtel en Aveline Dijkman

Tip: Golden Circle – Simon Sinek

Deel:

Terug naar nieuws