Bevlogenheid: hoe boor jij je energiebronnen aan?

11-06-18 / Laurina de Vries

Bevlogenheid. Een woord wat je de laatste jaren steeds vaker voorbij hoort komen. Bedrijven zijn op zoek naar bevlogen medewerkers, medewerkers spreken over bevlogenheid in hun werk, want werk moet vooral leuk zijn.

Een andere kijk

In het laatste zit een kern van waarheid, je spendeert veel uur op je werk en dan is het fijn als je een leuke job hebt. Maar het is niet voor iedereen weggelegd om een leuke baan te hebben waar je je talenten volledig kunt inzetten. Voor de een geldt misschien dat bepaalde omstandigheden ertoe geleid hebben dat je niet zomaar van baan kunt wisselen, voor een ander ontbreekt het benodigde opleidingsniveau. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te benoemen. Daarom wil ik je door deze blog een andere kijk op bevlogenheid geven. Want bevlogenheid kan in veel meer dingen dan slechts werkinhoud zitten.  

Betekenis

Laten we allereerst stilstaan bij de betekenis van het woord bevlogenheid;  

  • Bevlogenheid (engagement) stelt organisaties in staat superieure prestaties neer te zetten en concurrentievoordeel te behalen.’
  • Als je bevlogen bent, loop je warm voor je werk. Je bent er enthousiast over en je doet het omdat je het graag wilt, niet omdat het moet.
  • Bevlogenheid is een positieve toestand van opperste voldoening die gekenmerkt wordt door vitaliteit, toewijding en absorptie.
  • ‘Bij bevlogenheid gaat het om een positieve toestand waarin werknemers tijdens het werk verkeren. Zij voelen zich prettig, doen hun best en gaan helemaal op in hun werk.

Zoals je hierboven kunt zien, is er niet één betekenis van het woord bevlogenheid. En gaat het niet slechts over de inhoud van werk. Het gaat ook over gevoel, een bepaalde mate van enthousiasme en vitaliteit. En deze dingen kunnen los staan van de inhoud van je werk, en juist ook gaan om de dingen eromheen.

Energiebronnen

Bevlogenheid hangt ook samen met energie. Wat zijn jouw energiebronnen? En hoe kun je opladen? Energiebronnen kun je binnen of buiten je werk, of de inhoud, zoeken. Voorbeelden van energiebronnen zijn de collega’s om je heen zijn, de mate van flexibiliteit waardoor je je baan goed kunt combineren met je sport of je gezin. Voldoende energie uit deze hulpbronnen halen, maakt dat je bevlogen kunt zijn.  

Daarnaast groeien de dingen die je aandacht geeft. Dus waar schijn jij je zaklamp op? Doe je dit voldoende op je energiebronnen? Trek je de dingen die je leuk vindt naar je toe?  Probeer na deze week te sturen op de dingen die je energie geven. Soms kun je namelijk meer veranderen dan je denkt!

Graag helpen wij u als onderneming met het vergroten van de bevlogenheid van uw werknemers. Lees meer!

Veel succes!

Laurina de Vries

Deel:

Terug naar nieuws