Jouw kompas?

24-04-18

Een kompas is iets moois en interessants; op welke plek je ook staat, het wijst je de juiste richting. Een persoonlijk kompas, bestaande uit jouw waarden, kan je helpen om te bepalen welke richting je op moet gaan, ook tijdens moeilijke perioden. Daarnaast is het gemakkelijker om prioriteiten te bepalen. Je beantwoordt vragen als; Wie wil jij zijn? Wat is belangrijk? Wat wil jij doen?

In de laatste fase van mijn studie kreeg ik de opdracht om mijn persoonlijk missie statement te schrijven, die fungeert als kompas. Ik las verschillende boeken, bezocht workshops, volgde colleges en had veel goede gesprekken met verschillende mensen. Dit vak nam ik enorm serieus, ik vind het bijzonder als mensen een missie hebben, en wilde deze ook voor mezelf bepalen. Inmiddels is het ruim 2 jaar geleden dat ik dit missiestatement schreef, maar tot op de dag van vandaag fungeert deze als kompas waardoor ik weet welke richting ik op wil gaan. Hieronder de tips om jouw kompas op te stellen.

Laat je inspireren door quotes

Zorg allereerst dat je in de ‘flow’ komt om je kompas op te stellen. Bekijk bijvoorbeeld eens een inspirerende TED-talk. Zoek daarna naar quotes, bepaal welke quotes bij jou passen. Hoe leef jij of hoe wil je leven? Wat is voor jou belangrijk? Welke personen inspireren jou? Wat is geluk voor jou? Maak hier een mooi overzicht of document van.

Jouw persoonlijke waarden

Bedenk op basis van de quotes eens welke waarden voor jou belangrijk zijn. Is vrijheid belangrijk? En eerlijkheid? Het kan helpen om het gesprek met anderen aan te gaan. Doe dit zowel met een collega als een vriend/ partner. Je waarden op het gebied van werk en privé kunnen namelijk verschillen.  Formuleer vervolgens 10 tot 12 waarden die jou typeren.

Bepaal jouw kernkwaliteiten

Denk eens na wat jouw unieke kwaliteiten zijn; waarin onderscheid jij je van anderen? Welke dingen gaan jou gemakkelijk af of beheers je van nature? Je kunt ook andere mensen vragen je hierbij te helpen.

Bepaal jouw kompas

Dit kun je doen door bovenstaande punten te vertalen in een aantal criteria. Een voorbeeld van een criteria is sociale interactie, dit kan voortkomen uit de waarden mensgericht en eerlijk, de kernkwaliteiten hulpvaardig en een goede luisteraar. Denk bij het opstellen van deze criteria in punten die jij graag terugziet in je leven.

Jouw persoonlijke kompas kan je helpen bij het maken van belangrijke keuzes in je leven. Ik vind de quote van Dalai Lama erg inspirerend, ‘beoordeel je succes naar hetgeen je moest opgeven om het te bereiken’. De criteria die je hebt opgesteld kunnen een soort meetlat zijn om te bepalen of je op je plek zit en of je doet wat voor jou belangrijk is. Wil je iets bereiken waarvoor je veel moet opgeven, denk dan eens of je dat wel wilt.

Veel succes!

Laurina de Vries

Deel:

Terug naar nieuws