Keuzes maken

13-02-18 / Laurina de Vries

In ons leven komen we voor veel keuzes te staan. Moet ik gaan voor die nieuwe baan? Of zal ik juist in mijn huidige baan blijven? Het kan soms enorm lastig zijn om keuzes te maken. We kunnen onszelf namelijk gek maken met al die twijfels. Hierdoor staan we soms ongemerkt stil omdat we helemaal geen keuze maken. Denk maar eens; als je niet kiest voor die nieuwe baan en blijft hangen in de baan waar je het niet meer naar je zij hebt sta je stil.

Vaak zijn we bang om een verkeerde keuze te maken en maken we er uiteindelijk geen. Uiteindelijk zorgt elke keuze voor een bepaalde ervaring. Sommige keuzes brengen je misschien gelijk vreugde, maar andere keuzes zorgen misschien voor vreugde op de lange termijn. Het brengt misschien onzekerheid met zich mee als je je baan opzegt en kiest voor het onbekende, maar daarna brengt dit je misschien juist wel heel veel. Als je doet wat je altijd doet, krijg je wat je altijd kreeg. Wil je iets nieuws, dan moet je zelf wat veranderen. Daarnaast maak je als mens soms denkfouten. We stellen bepaalde dingen uit omdat we denken dat het later minder pijnlijk is of het ons makkelijker zal afgaan. Maar juist door uitstellen wordt de drempel steeds groter. Hieronder een aantal tips die jou kunnen helpen een goede keuze te maken.

Laat je leiden door je verlangens

Probeer allereerst te bedenken wat je echt graag wilt. Wat is hetgeen waar je echt naar verlangt? Je doet dit door te kijken naar de eerste ja, en ‘ja-maar’ laagjes weg te denken. Wat je hierbij kan helpen is de volgende oefening; bepaal allereerst voor jezelf wat je grootste droom is, alles kan en alles mag. Kruip daarna in de huid van de pessimist en noem alle bezwaren die er maar mogelijk zijn. Ga daarna naar het midden. Wat is binnen dit alles realistisch?

Denk niet teveel in consequenties

We denken als mensen dat we rekening kunnen houden met alle consequenties van de dingen die we doen. We denken na over wat de gevolgen zijn, en op basis daarvan kiezen we voor hetgeen wat ons het meeste plezier oplevert en het minste ongemak. Maar je kunt simpelweg niet alle consequenties overzien omdat er zoveel zijn. Probeer dit daarom wat los te laten.

Ga met anderen in gesprek

Om het denken in consequenties wat los te laten, helpt het om met anderen in gesprek te gaan. Psycholoog Roos Vonk schrijft in haar boekje ‘ je bent wat je doet’ dat we als mens makkelijker keuzes voor een ander kunnen maken dan voor onszelf. Wie in jouw omgeving kan je een spiegel voorhouden? Of wie zie jij als je klankbord? Ga met diegene in gesprek en laat hem of haar jou helpen.

Blijf bij je persoonlijke waarden

Wat zijn jouw persoonlijke waarden? En hoe vormen deze onderdeel in jouw leven en de keuzes die je maakt? Probeer bij het maken van een keuze rekening te houden met je persoonlijke waarden, komen deze tot uiting in jouw keuze. Is eerlijkheid voor jou een belangrijke waarde, blijf dan weg uit situaties waarin deze waarde ondermijnt wordt. Kijk bij het afwegen van verschillende alternatieven altijd naar jouw waarden.

Energieke groet,

Laurina de Vries

Deel:

Terug naar nieuws