Kwetsbaarheid

19-02-18 / Laurina de Vries

Heb je wel eens het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Dat anderen het beter doen dan jij? Of durf je bepaalde uitdagingen niet aan omdat je bang bent het niet goed genoeg te doen? Dit alles gaat over kwetsbaarheid. In deze update staan we stil bij kwetsbaarheid, en hoe het tonen daarvan juist zorgt voor kracht.

Kwetsbaarheid zien we vaak als een zwakte. We moeten sterk zijn en willen ons niet zomaar uit het veld laten slaan. Maar juist kwetsbaarheid is de manier waardoor je moed toont. Je erkent namelijk je onzekerheden, bent open, eerlijk en je staat open voor de waarheid. Door het tonen van kwetsbaarheid kun je afgewezen worden én er kan diepte verbinding ontstaan. Je kunt denken aan het openlijk uiten van je gevoelens, deze kunnen beantwoord worden, maar ook afgewezen worden. Als mens willen we het vaak allebei; kiezen voor de veilige weg en winnen. Maar dit is niet mogelijk. Groeien als mens gaat gepaard met het nemen van risico’s.

En dit alles maakt kwetsbaarheid dan ook iets sterks; het is het oprecht tonen van je onzekerheden en het nemen van emotionele risico’s, met verdriet en teleurstelling als mogelijk gevolg. En hiermee laat je zien wie jij als persoon bent, zonder andere mensen telkens te plezieren. Je uit je emoties, kijkt de ander recht in de ogen en zegt wat je denkt. Dit maakt ook dat je echt in verbinding staat met jezelf omdat je je eigen gevoelens erkent. En uiteindelijk geeft dit je meer vrijheid!

Maar hoe stel je je kwetsbaar op?

Kijk naar jezelf zoals je ook naar anderen kijkt

Op de website van 365 dagen succesvol wordt de tip gegeven kijk naar jezelf zoals je ook naar anderen kijkt:

‘Wat je doet is net of mensen van jou iets anders zullen vinden dan dat. Terwijl als anderen kwetsbaar zijn vind jij dat mooi, dapper en echt. Het helpt om te geloven dat datzelfde geldt voor jou. Dus kijk naar jezelf zoals je ook naar een ander kijkt. Je zult merken dat de hele lading van gedoe eraf gaat. Het is een inspirerend verhaal. Een ander heeft er wat aan. En als het niet zo is, is het ook goed. En daarmee kan je maximaal kwetsbaar zijn, zonder bang te zijn om zielig over te komen’ 

Accepteer jezelf zoals je bent en laat je eigen emoties toe

Wanneer je realistischer naar jezelf kijkt, wordt het ook makkelijker om jezelf te accepteren. Wees aardig voor jezelf en spreek positief. Heb ook oog voor de emoties die je voelt. Wanneer je deze niet toelaat zullen andere emoties, zoals liefde en blijdschap veel minder krachtig zijn.

Laat jezelf zien en wees eerlijk

Als laatste komen we dan aan bij stap 3, laat jezelf écht zien! Je kunt dan niks fout doen, want dit is hoe jij bent. Bepaalde eigenschappen die je bij jezelf misschien vervelend vindt, waardeert een ander juist enorm! En wanneer je vertelt wat je echt vindt, kom je als persoon authentiek over wat je siert je als mens. En onthoud; perfectie bestaat niet.

Laurina de Vries

Deel:

Terug naar nieuws