Leer makkelijker nee zeggen

26-03-18 / Laurina de Vries

Veel mensen vinden het lastig om nee te zeggen. Door nee te zeggen ervaren ze een schuldgevoel en hebben ze het gevoel een ander teleur te stellen. Hoe graag je het misschien ook zou willen, het is simpelweg niet mogelijk om overal ‘ja’ op te zeggen.

In deze update een aantal tips waardoor je makkelijker ‘nee’ kunt zeggen. ‘Nee’ tegen een ander is soms ook een ‘ja’ voor jezelf.

Creëer tijd voor jezelf

Veel mensen die snel ‘ja’ zeggen doen dit snel en impulsief. Voor ze het weten hebben ze al ja gezegd op de vraag van een ander. Beantwoord daarom de volgende keer anders op de vraag van de ander. Vraagt iemand je of jij een bepaalde taak kan overnemen, zeg dan; ik denk er even over na en kom er later bij je op terug. Dit soort zinnen helpen je om even rustig te kunnen nadenken.

Besef eens wat het voor jou betekent als je een ‘nee’ krijgt.

Wanneer je nee zegt heb je vaak het gevoel dat je de ander teleurstelt. Je bent geen goede collega als je niet helpt. Maar draai het eens om, kijk jij ook naar een ander zoals je naar jezelf kijkt? Vaak zijn we veel strenger voor onszelf dan dat we voor de ander zijn. Onthoud dit de volgende keer als je nee zegt.

Neem niet de verantwoordelijkheid van een ander over.

Door ja te zeggen, neem je soms de verantwoordelijkheid van de ander over, terwijl je dit helemaal niet wilt. Bedenk dit als je ‘ja’ zegt. En zeg ook bewust tegen de ander dat je een taak overneemt maar niet de verantwoordelijkheid.

Gebruik ‘plak’ zinnetje om het iets makkelijker voor jezelf te maken.

Hiermee laat je zien dat je om de ander geeft, en zeg je tegelijkertijd duidelijk en congruent nee.

  • Dank je wel dat je mij vraagt, ik ga wel nee zeggen.
  • Ik begrijp je, en ik moet toch nee zeggen.
  • Ik geef om je, maar ik ga nee zeggen.

Spreek uit dat je het lastig vindt om nee te zeggen.

Wanneer je ‘nee’ hebt gezegd, mag je ook tegen een ander zeggen dat je het erg lastig vond om dit te doen. Voor jou kan het een opluchting zijn en een overwinning. Je hebt namelijk nee gezegd, maar het voelt fijn als je dit nog even kunt onderbouwen.

Zie het als een proces

In het begin is het lastig om nee te zeggen, en misschien lukt het ook nog niet altijd. Dit is niet erg, zie het als een leerproces.  Elk klein stapje dat je zet is een resultaat.
Energieke groet,

Laurina de Vries

Deel:

Terug naar nieuws