Mentale weerbaarheid bij Kampong

02-12-20 / Paul Zwama

Een tijdje terug mocht ik een workshop Mentale weerbaarheid geven voor Kampong. Hieronder lees je de ervaringen.

Op voorhand werd mij gevraagd of ik een training mentale weerbaarheid kon verzorgen voor Kampong meisjes A1. Een extreem talentvol team met een uitdaging op het mentale vlak. De coaches zijn al bezig om dit thema aan te pakken, maar willen verder. Hoe kun je mentaal een wedstrijd winnen? Hoe ga je om met teleurstelling? Hoe word je de beste versie van jezelf? Hoe zet je het team werkelijk boven het individu? De dames zijn snel geïrriteerd als er iets niet goed gaat bij een teamgenoot of als een scheidsrechter een “onterechte” call maakt, dit heeft een slechte invloed op het spel. Hoe kunnen we dit verbeteren? En wat doe je als je mentaal inzakt?

Tijdens de training heb ik een fanatieke groep ervaren die zichzelf af en toe als slachtoffer wegcijfert. Het team komt op papier misschien wel boven het individu, maar bij een aantal meiden kreeg ik niet die indruk. Ik heb een ontzettend gemotiveerde leergierige groep ervaren. Hierbij verwacht ik dat de lessen van de training niet bij iedereen direct zijn aangeslagen, maar dat kwartje gaat wel vallen. Als advies wil ik de coaches nog meegeven om tijdens één van de volgende trainingen de irritatie en frustratie bij de dames op te zoeken. Provoceer de boel maar eens. Fluit maar eens bewust heel slecht bij een oefen wedstrijd, haal maar eens iemand naar de kant die briljant staat te spelen, geef maar eens een onterechte strafbal of strafcorner. Spiegel ze daarna direct met hun gedrag, ook als ze gefrustreerd rondlopen als een teamgenoot niet haar beste spel laat zien. Houd onmiddellijk die spiegel voor.

De reactie vanuit de club

Ons doel was om te kijken waar we als team staan qua mentale weerbaarheid. Een soort 0-meting. Daarnaast vonden we het belangrijk dat de meiden met elkaar in gesprek zouden gaan over dit onderwerp om zo van gedachten te wisselen. Ook vonden we het belangrijk dat de meiden kleine tips & tricks kregen waar ze direct mee aan de slag konden. Het was een goede en leuke training. Paul was enthousiast en bracht de juiste energie. Dat sloeg enorm aan op deze doelgroep. We hebben veel informatie gekregen over het team en hun gedachten.

Een van de deelnemers:

“Ik vond het een hele interessante en leerzame workshop die mij nieuwe inzichten heeft gegeven die ik voor verschillende situaties ga/ kan gebruiken.”

Deel:

Terug naar nieuws