Dieetstress

17-10-16

Voor veel mensen voldoende aanleidingen om te beginnen met een dieet! Daar ben ik totaal geen fan van, want diëten werkt niet… Waarom niet? Dat ga ik je vertellen.

In de kern werken diëten op zich prima. Een dieet heeft als doel om kilo’s te verliezen en over het algemeen lukt dat wel. Met welk dieet dan ook. Maar dan? Als je stopt met het dieet, verval je meestal weer in je oude eetpatroon. Diëten werken dus wel, maar niet op de lange termijn. Om echt op een gezonde manier af te vallen moet je een aanpassing maken in je leefpatroon (beweging, slaap, voeding). Alleen op deze manier is het vol te houden en voorkom je het welbekende jojo-effect.

Op het moment dat je een dieet gaat volgen is dat negen van de tien keer een dieet waarbij er drastisch gesneden wordt in de calorieën. Je eet minder en dus val je af. Toch werkt je lichaam niet zo. Op het moment dat jij drastisch minder gaat eten en dus minder calorieën binnen krijgt, gaat je lichaam zich aanpassen. Het lichaam gaat namelijk uit overlevingsdrang de stofwisseling efficiënter maken en daardoor verlagen. Jouw doel moet het tegenovergestelde zijn: je wil toch dat je stofwisseling zo hoog mogelijk is?

Een ander bijkomend verhaal is dat je door diëten veel te weinig essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor allerlei processen in het lichaam. Een tekort zal veel stress opleveren in het lichaam. Stress heeft een grote invloed op je hormonale balans en daarmee ook weer op je vetopslag. Daarnaast zal een tekort ook allerlei klachten kunnen veroorzaken, zoals slecht slapen, hoofdpijn, osteoporose en stemmingswisselingen.

Statistisch gezien is de kans 50% dat jij als Nederlander minimaal één keer per jaar op dieet bent. Ik verzoek je vriendelijk om met onmiddellijke ingang te stoppen. Pas je leefstijl aan en dieet nooit weer.

Sportieve groeten,

Paul Zwama

Deel:

Terug naar nieuws