Omgaan met prikkels

03-05-18 / Laurina de Vries

We leven in een 24 uurs maatschappij. We zijn altijd bereikbaar, onze mail komt binnen op onze telefoon, meldingen op social media gaan maar door, Netflix kan op elk moment en WhatsApp berichten blijven de hele dag binnen komen. Prikkels, en nog eens prikkels.

Als we willen kunnen we hiermee onze hele dag vullen. Bij veel mensen zorgen deze prikkels voor onrust. Constant wordt er ergens aandacht gevraagd. Misschien ervaar je zelf ook dat het af en toe moeilijk is om rust in je hoofd te hebben, ‘alles staat constant aan’.

Bedenk welke prikkels je stress geven of uitputten

Begin bij het begin. Welke prikkels geven jou stress of putten je uit? Zijn dit de omgevingsgeluiden bij een lastige opdracht? De meldingen op je telefoon? Of zijn het mensen om je heen die dingen van je vragen? Is het voor jou lastig om dit te bepalen? Bedenk dan als je je uitgeput of ‘leeg’ voelt wat dit heeft veroorzaakt.

Elimineer prikkels op je telefoon

Onze telefoon is een bron van prikkels. Meldingen op WhatsApp, facebook, Instagram en je mail. Allemaal dingen die je kunnen afleiden of stress kunnen veroorzaken. Begin daarom met het uitzetten van meldingen en plan momenten in wanneer je je telefoon ‘mag’ checken. Als mensen je echt nodig hebben, bellen ze je wel.

Sluit je werk af

Het nieuwe werken geeft flexibiliteit en vrijheid, op elke plek met internet kun je werken. Het lastige hiervan is dat je je werk nooit echt kunt afsluiten. Als je merkt dat dit je stress geeft, zet je werkmail dan niet op je telefoon. Baken daarna duidelijk af tot wanneer je werkt en stop daarna. Check ook niet ’s avonds voor je gaat slapen je mail, dit geeft onrust en kan zorgen voor slaapproblemen. Vind je dit lastig? Doe het samen met je collega’s!

Plan oplaadtijd

Hoe kun jij opladen? Door mensen of je heen of door juist alleen te zijn? Een boek lezen of intensief sporten? Wat het ook is, plan bewust tijd in om dit te doen. Het hoeft niet dagelijks, zie het als jouw momentje. Wanneer je namelijk te lang doorgaat zonder opladen kun je overprikkeld raken en dit zorgt voor een minder snel herstel.

Laurina de Vries

Deel:

Terug naar nieuws