De kracht van de supporter

18-06-18 / Marc van Wersch

Ken je dat? Uren, dagen, weken, maanden heb je er naartoe geleefd. Je had je tenslotte weer eens iets in je hoofd gehaald. Die ultieme marathon lopen of toch maar eens een keer de triatlon. Uren maken op de weg en in het krachthonk. Af en toe je biertje laten staan. Thuis weer uitgelegd dat je het echt leuk vind, als voor de zoveelste keer om vijf uur de wekker gaat voor een zwemtraining in open water. Of als je pas om tien ’s avonds binnen komt lopen na die zware intervaltraining.

De dag van jouw prestatie

En dan komt eindelijk die ene dag. Je bent er klaar voor. Je hebt tenslotte je kilometers gemaakt, je schema netjes gevolgd en je eetpatroon een beetje aangepast. De omstandigheden lijken goed. Nu, op die ene dag moet het eruit komen. Leuk vijf maanden trainen, maar het draait om dit moment. Je weet op het moment dat je van start gaat dat je ergens in de komende uren stuk gaat zitten, dat je er geen zin meer in hebt. Je begint je af te vragen wie dit ook alweer bedacht had. Waren al die trainingsuren nou zo leuk?

Sterker nog? Is dit niet het punt om er mee te stoppen? Bijna haal je jezelf over; dat het waanzin is en dat geen pijn meer hoeft te lijden. En dan hoor je ze roepen: “Kom op, ga door, je kunt het…” sterker nog, je hoort zelfs je naam. Supporters langs de weg. Onbekenden, liefhebbers van sport of gewoon aardige mensen die jou letterlijk hun energie toeschreeuwen. Heerlijk en voor die gasten ga je nog even door. Opeens ben je weer in staat je ene been voor het andere te zetten.

Natuurlijk duurt het niet lang voordat je weer stuk zit. En dan? Dan komt dat het ultieme moment. Dan staat er die groep die voor jou uren in de auto heeft gezeten, de berg is opgeklommen en heeft zitten wachten. Zitten wachten tot jij al zwoegend in een paar seconden voorbij komt. En precies dan barsten ze los in een oorverdovend gejoel. Voor jou…….ze moedigen aan alsof hun leven er vanaf hangt. En het werkt! Die paar seconden zijn goddelijk. Ze geven je een immense energie. Vanaf dat moment weet je, dat je datzelfde gejoel nog een paar keer gaat horen. Je komt straks namelijk weer langs diezelfde plek. Vanaf dat moment weet je…..ik ga het halen vandaag….ik ga het doen, ik haal de finish. En met dezelfde pijn als voorheen, maar vol plezier en met goede moed, vervolg je jouw route en tel je meter voor meter af, naar de plek waar ze weer staan….

Krachtig door de energie van de supporters

Je kunt je voorbereiden, door goede training, voeding en sommige dingen te laten. Waar je je niet op voor kan bereiden is de ongelooflijke energie van de supporters. Of ze je nu in alle rust laten trainen voor jou in de auto stappen om je aan te moedigen en vervolgens de longen uit hun lijf schreeuwen. Deze is voor alle supporters:

Dank je wel voor jullie enorme energie!

Marc van Wersch

Meer over mentale kracht

Vond je deze leuk? Lees ook: “Over Ondernemen, vitaliteit & reflectie”

Deel:

Terug naar nieuws