Tips voor meer concentratie op kantoor

23-07-18 / Laurina de Vries

Het mooie weer brengt veel leuke dingen met zich mee: een flinke dosis vitamine D, eten in de tuin of op je balkon, lange zomeravonden buiten en dagjes strand. Helaas heeft het mooie weer niet altijd een positief effect op onze productiviteit en concentratie: de warmte doet onze nachtrust geen goed, we dagdromen over de vakantie en we laten ons sneller afleiden door collega’s.

Zonde, want het geeft veel meer voldoening als je gefocust kunt werken, en met een relaxt gevoel écht kunt genieten van je vakantie!

Allereerst zijn er veel verschillende factoren die invloed hebben op onze concentratie. Slaap is daar een voorbeeld van, want slaap je te weinig, dan heeft dat effect op je energie gedurende de dag. Zorg dus, ondanks de warmte, voor genoeg slaap. Daarnaast heeft voeding veel invloed, eet je de hele dag snelle suikers, dan ervaar je energiepieken en momenten waarop je bijna slaapt.

Concentratie heeft ook met je mindset te maken. Mensen met een groot concentratievermogen negeren afleidingen als ze écht iets moeten doen. Daarnaast houden ze ervan om zich ergens voor in te zetten en te slagen. En vaak doen ze iets wat ze écht leuk vinden. En natuurlijk zijn er binnen elke baan taken die je niet leuk vindt om te doen. Maar probeer voor jezelf een manier te bedenken om het leuker te maken. Doe een bepaalde taak bijvoorbeeld eens samen met een collega of kijk naar het grotere geheel en onthoud waarom je het doet.

Wat kun je in je omgeving doen om minder snel afgeleid te worden?

Zet meldingen uit en zet je telefoon op stil.

Telefoons (van collega’s) zijn één van de grootste afleiders. Alle geluidjes halen je continue uit je concentratie. Zet daarom je telefoon op stil en zet alle meldingen uit zodat je niet gestoord kunt worden. Vraag ook je collega’s om dit te doen.

Plan focus momenten in.

Voor mij persoonlijk helpt het om focus momenten in te plannen. Ik zet dan een wekker voor 45 minuten, waarin ik in volledige focus mijn werk doe, na die 45 minuten heb ik 10 minuten de tijd om klussen te doen waar minder focus voor nodig is, bijvoorbeeld mails beantwoorden. En daarna 5 minuten de tijd voor het halen van drinken of een mini-pauze. Je hoeft niet je hele dag op deze manier in te delen, maar op bepaalde momenten kan dit je goed helpen om focus te creëren. Je kunt dit ook samen met collega’s doen, of stilte momenten afspreken.

Luister muziek mét een headset.

Met een headset luisteren naar muziek die jou focus geeft, kan ook goed helpen om geconcentreerd te werken. Allereerst kun je je door een headset beter afsluiten, daarnaast helpt muziek je om echt even te focussen.

Beweeg tijdens je dag.

Als je tijdens je lunchpauze een wandeling maakt, vergroot dit je productiviteit gedurende dag. Je bent er echt even lekker uit!

Deel:

Terug naar nieuws