Van zelfkritisch naar zelfwaardering

15-08-18 / Laurina de Vries

Een tijdje geleden las ik in het psychologie magazine de volgende quote; als we tegen onze vrienden net zo streng waren als tegen onszelf, zouden we geen vrienden meer over hebben. Het artikel ging over zelfliefde. Want waarom zijn we nu altijd veel strenger voor onszelf?

Als ik kijk naar mezelf vind ik bijna altijd dat ik iets nog beter had kunnen doen. Als ik nog meer mijn best had gedaan was het resultaat misschien nog wel beter geweest. Natuurlijk is er niks mis mee om kritisch te kunnen zijn op je werk, prestaties en inspanningen. Maar wanneer vinden we hetgeen we gedaan hebben eens goed genoeg? Wanneer kunnen we trots zijn op de dingen die we gedaan hebben? Zien dat we ons blijven ontwikkelen, en daar ons best voor doen?

Met deze update wil ik je graag inspireren om trots op jezelf te zijn! Je kwaliteiten en eigenschappen te waarderen, net zoals je dat bij anderen doet.

Wat maakt dat we zo vaak kritisch zijn naar onszelf?

Er zijn verschillende redenen waarom we zo kritisch zijn naar onszelf. Allereerst blijkt uit onderzoek dat social media invloed heeft op onze kritische blik. We zien de perfecte (en misschien onrealistische) plaatjes, en projecteren dat ook op onszelf. Daarnaast blijkt dat we vaak de overtuiging hebben dat we veel bereiken als we strenge eisen en hoge verwachtingen aan onszelf stellen. Ten slotte wijst onderzoek uit dat we vaak zo streng zijn voor onszelf zijn om geen kritiek te krijgen van anderen.

Kijken vanuit de ogen van de ander naar jezelf.

In mijn coachsessies vroeg ik mensen regelmatig om vanuit de ogen van de ander naar zichzelf te kijken. Omdat je daardoor minder kritisch en dus realistischer naar jezelf kunt kijken. Wat zou je ervan vinden als de ander dit deed? En hoe kijk je naar jezelf? Is het dan wel realistisch om zo naar jezelf te kijken?

Jouw sterke punten

Als je wat realistischer naar jezelf kijkt, is het tijd om naar je kwaliteiten te kijken. Want waar ben jij zo sterk in? Waarom waarderen anderen jou? En kijk dan nu eens wat vaker naar jezelf zoals je naar anderen kijkt, want je doet het heel goed!

Deel:

Terug naar nieuws