Veerkracht

05-02-18 / Laurina de Vries

Wanneer je lekker in je vel zit, heb je meer veerkracht en kun je makkelijker omgaan met tegenslagen. Het mooie van mentale kracht is dat je zelf veel kunt doen om dit te vergroten.

Controle

Er gebeuren dingen in je leven waarover je geen controle hebt. Natuurlijk is dit heel vervelend, maar je kunt het niet veranderen. Hoe meer je je hierop focust of druk over maakt, hoe vervelender het is. Wanneer je bijvoorbeeld een boze klant hebt, maar de situatie niet kunt veranderen kun je je wel druk maken, maar heeft dit weinig zin. Wanneer je je druk blijft maken verlies je alleen maar onnodige energie. Daarnaast is het alleen zinvol om te klagen over dingen die je kunt veranderen. Je kunt balen van die regenbui, maar als je dit blijft doen stopt het niet met regenen.

Positief

Door de focus op positieve dingen in je leven, creëer je een positieve mindset. Je ziet hierdoor sneller positieve dingen in plaats van de negatieve. Veerkrachtige mensen zijn zich bewust van het feit dat negatieve dingen onderdeel zijn van het leven, maar laten zich hier niet door lijden. Door focus op de dingen die wel goed gaan, kunnen ze negatieve dingen sneller loslaten.

Focus en afleiding

Mentaal sterke mensen hebben een doel voor ogen en laten zich niet afleiden. Ze weten waarom ze bepaalde dingen doen. Ook in hun werk weten ze waar ze voor willen gaan. Ze laten zich daarbij niet zomaar afleiden door wat er in hun omgeving gebeurt.

Energie

Om in hun energie te blijven, omringen mentaal sterke mensen zich met mensen die hen energie geven. Hierdoor blijven ze in hun energie en raken ze geïnspireerd. Zelf zeg ik altijd: “besteed je tijd met mensen die je tijd aanvullen, en niet invullen”.

Ik-tijd

Om het beste van jezelf te kunnen geven en je mentaal sterk te kunnen voelen, is het belangrijk om genoeg tijd in te plannen om te kunnen ontspannen. Ook binnen relaties is dit belangrijk, je kunt namelijk pas van een ander houden als je ook van jezelf houdt. Je kunt niet van jezelf houden als je jezelf constant voorbij blijft lopen. De een heeft meer tijd nodig dan de ander, bepaal voor jezelf hoeveel jij nodig hebt. Bewaak ook in drukke tijden deze momenten, juist dan is het belangrijk.

Macht

Wanneer je je onrechtvaardig laat behandelen door je baas of wanneer een buitenstaander zich bemoeit met de opvoeding van je kinderen, en jij hiermee instemt geef je als het ware de macht uit handen. Hierdoor is het onmogelijk om mentaal sterk te zijn. Om dit te voorkomen denken mentaal sterke mensen daarom bewust na over hoe zij reageren in dit soort situaties. Zij stellen emotionele en fysieke grenzen door duidelijke uitspraken als; ik kies ervoor om.

Leren

Hoe lastig en vervelend het soms ook is om fouten te maken, je leert ervan. Mentaal sterke mensen beseffen dit en laten zich niet uit het veld slaan. Zij zien het als een proces waardoor je groeit. Daarnaast focussen zij zich op het proces, en niet alleen op het resultaat.

Deel:

Terug naar nieuws