Verandering: hoe ga je daar positief mee om?

07-05-18 / Laurina de Vries

Iedereen heeft wel eens zo’n moment dat alles mis lijkt te gaan. Je bent niet tevreden over die presentatie op je werk, je relatie gaat niet goed, het weer zit niet mee. Helaas horen dit soort dingen bij het leven. Maar omdat je het allemaal zo vervelend vindt, denk je er voortdurend aan, ook al zijn het misschien kleine dingen. En juist door je op deze dingen te richten is het moeilijk om eruit te komen. Hieronder een aantal manieren hoe positief ingestelde mensen omgaan met moeilijke tijden of grote veranderingen en tegenslagen.

Richt je op het grote geheel

Wanneer je het gevoel hebt op in een dieptepunt zit, is er maar één weg en dat is omhoog. Het is enorm lastig, maar probeer afstand te nemen van de situatie en houd het grote geheel in beeld. Dit zorgt ervoor dat je soms meer lichtpunten ziet.

Leer van de situatie 

We leren van onze fouten. Je kunt ervaren wat niet werkt waardoor je het een volgende keer anders aan pakt. Als je hebt ervaren dat je er weer bovenop komt, is het volgende obstakel minder eng, en voel je je sterker. Doe dingen stap voor stap. We willen graag grote veranderingen, maar kunnen niet alles in één keer oplossen. Bepaal wat de eerste stap is en wat je daarna moet doen.

Omarm verandering

Verandering brengt vaak wat onbekends mee, dit kan beangstigend zijn. Verandering gebeurt vaak met een bepaalde reden en het is aan jou om te bepalen, hoe je met deze verandering omgaat. Het kan nieuwe en mooie dingen brengen. Wanneer je ontslagen wordt kun je nadenken wat je nu echt wilt gaan doen. Wanneer je relatie eindigt kun je echt helemaal voor jezelf kiezen en kun je daarna bepalen wie echt goed bij je past. Verandering is in het begin niet altijd leuk, maar kan iets moois opleveren of je leven verbeteren.

Leer om los te laten en blijf hoop houden

Er gebeuren moeilijke dingen die je niet kunt sturen of veranderen. Leer om dit los te laten en je eraan toe te geven. Dit zal je meer rust geven. Blijf daarnaast hoop houden, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Je kunt dit doen door te kijken naar de positieve dingen van een negatieve situatie.

Kijk naar jezelf

In plaats van vechten tegen externe factoren kun je ook vanuit jezelf gaan werken. Zie de uitdaging om een betere versie van jezelf te worden en maak contact met je emoties.

“Wanneer we niet langer in staat zijn om de situatie te veranderen, worden we uitgedaagd om onszelf te veranderen.”Victor Frankl

Met energiek groet,

Laurina de Vries

Deel:

Terug naar nieuws