Vitaminepillen: Ja of Nee?

20-02-17 / Paul Zwama

Een collega kwam met de vraag over het nut van vitaminepillen. Waar zijn ze goed voor? Moet ik ze nemen? Kan ik teveel vitaminen binnen krijgen? Zomaar een aantal vragen die de revue passeerden. Hieronder mijn bevindingen…

Aanvulling

Pillen worden gezien als makkelijke aanvulling; mocht je een dagje minder gezond eten is er niks aan de hand, je hebt ten slotte een multivitaminepil genomen.

Het is goed om je te realiseren dat de vitamines in vitaminepillen niet hetzelfde zijn en werken als de vitamines die je via voeding binnenkrijgt. Fruit bevat bijvoorbeeld veel vitamines, maar ook fructose. Fructose helpt het lichaam om de vitamines in fruit op te nemen. Dit is slechts een eenvoudig voorbeeld, maar zo beschikt voeding over tal van helpende stoffen voor vitamines.

Vitamines in natuurlijke voeding worden dus vergezeld door andere stoffen, die op zichzelfstaand niet essentieel zijn voor het menselijk lichaam, maar wel zorgen voor een optimale opname en werking van vitamines.

Vitaminepillen, schadelijk?

Vitaminepillen en -supplementen bevatten vaak synthetische varianten van de vitamines in kwestie. Sommige vitaminepillen worden voorzien van stoffen die de opname van de vitamines zouden moeten stimuleren. Dit is echter lang niet altijd het geval en de werking van een vitaminepil is nooit exact te vergelijken met die van natuurlijke vitamines in voeding.

Vitaminepillen kunnen sowieso schadelijk zijn als je er te veel van inneemt. Houd je dus altijd aan de maximale dosering. Als je lichaam van nature over voldoende vitamines beschikt, dan heb je vitaminepillen sowieso niet nodig. Als je gezond bent, gevarieerd eet en je dokter je niet specifiek adviseert om bepaalde vitaminepillen te slikken, dan is er geen enkele reden om vitaminepillen te kopen. Het innemen van een vitaminepil is eigenlijk alleen aan te raden indien je een tekort hebt aan een bepaalde vitamine en dit tekort niet (eenvoudig) kunt aanvullen door het eten van gezonde voeding.

Wanneer neem je wel vitaminepillen?

In sommige gevallen is het wel aan te raden om bepaalde supplementen te slikken. Bijvoorbeeld bij vrouwen die zwanger zijn of zwanger proberen te raken, of in het geval van vele topsporters kunnen vitaminepillen nuttig zijn. Daarnaast is een vitaminepil nuttig bij het innemen van bepaalde medicijnen die je vitaminegehalte negatief beïnvloeden.

Sportieve groeten,

Paul Zwama

Deel:

Terug naar nieuws