Waarom je juist wél moet genieten tijdens de feestdagen

18-12-18 / Laurina de Vries

Schrijven is voor mij een mooie manier om mensen te inspireren, en te helpen om bewuste keuzes te maken op het gebied van vitaliteit. Maar het is ook een goede manier om bepaalde frustraties te uiten, of tegen de stroom in te gaan. Vandaag wil ik dit laatste doen, en wel over ‘gezond de feestdagen door’. Overal duiken de artikelen op met tips om niet aan te komen tijdens de feestdagen, hoe je je kerstdiner gezonder kunt maken, of minder alcohol te drinken. Maar is de kerstperiode niet juist bedoelt om lekker te genieten, je even geen zorgen te maken om de calorieën in die oliebol of dat extra wijntje?

Voor mij persoonlijk gaat vitaliteit over leven, de beste versie van jezelf worden én je leven daarop inrichten. Dit betekent sporten, mentaal fit blijven en gezond eten. Maar het woord dat daarbij hoort is balans. Je hoeft namelijk niet altijd een bak groenvoer weg te werken of elke dag in de sportschool te staan. In het leven, dus binnen vitaliteit, gaat het ook om genieten. Met vrienden en familie om je heen.

En juist dan kom ik weer terug bij de feestdagen, bij uitstek de periode om te genieten van fijne mensen om je heen, lekker eten en gezelligheid. En ja, door hoort misschien ook een extra wijntje bij, dat is namelijk balans.

Veel dingen zijn zo vanzelfsprekend, tot er bepaalde dingen gebeuren waardoor dat niet meer zo is. Ik heb dit in mijn familie van dichtbij meegemaakt, gezien dat het leven en gezondheid niet zo vanzelfsprekend is. Hier heb ik van geleerd, namelijk dat het belangrijk is om gezond te leven en daarmee de kans op ziektes zoveel mogelijk te beperken. Maar anderzijds heeft het mij ook duidelijk gemaakt dat je moet genieten van het leven en moet vieren! En je kunt het leven klein vieren, door bewust stil te staan en dankbaar te zijn. Afgelopen weekend heb ik op een verjaardag een heel mooi gesprek gevoerd met iemand die ik niet kende, tijd genomen om ontbijt pannenkoekjes te bakken, een kop koffie gedronken met een vriend, en daar ben ik dankbaar voor! Want juist kleine dingen maken het leven bijzonder. Maar als we het hebben over dankbaarheid voor grote dingen, en genieten, kan kerst daar misschien onder vallen. En waarom zou dat dan het moment zijn waarop je zo streng voor jezelf bent? Je kunt zo ongeveer 365 dagen per jaar gezond eten, laat kerst lekker gaan en geniet!

Ik wens je hele fijne feestdagen, waarop je hopelijk heerlijk kunt genieten van lekker eten, gezelligheid en fijne mensen om je heen. En laat je vooral lekker gaan door bijvoorbeeld toch die oliebol te nemen, daarna weer een jaar de tijd om gezond te eten! Vergeet daarbij vooral niet om terug te kijken op afgelopen jaar, de dingen waar je trots op bent, blij om bent en van geleerd hebt.

Deel:

Terug naar nieuws