Wat kun je zelf doen, terwijl we wachten op een vaccin?

12-08-20 / Majella Imberg

Samen sterk tegen corona

Het ontwikkelen en gebruiken van een vaccin tegen het coronavirus, zou zo nog maar eens jaren kunnen duren. We kunnen achterover blijven leunen en wachten, maar wat zou je nog meer kunnen doen? Uit cijfers van het RIVM blijkt dat leefstijl ziekten, zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten veel invloed kunnen hebben op het verloop van een corona besmetting.  Het is mogelijk dat het versterken van je weerstand bijdraagt aan jouw gezondheid waarmee je de kans vergroot dat je minder last hebt van de gevolgen van een corona besmetting. Nu is het natuurlijk heel makkelijk om te zeggen dat je je weerstand moet versterken met een gezonde levensstijl. Maar als dat zo makkelijk zou zijn, dan zou iedereen dat toch allang doen? De onderliggende vraag is waarom dit zo moeilijk blijkt te zijn voor veel mensen.

Inderdaad zijn er de standaard ‘open deuren’ die de basis vormen voor een gezonde leefstijl zoals gezond eten, genoeg slapen en regelmatig bewegen. Maar wat als je dat wel weet, maar het gewoonweg niet lukt. Je krijgt het niet voor elkaar om die gezonde keuzes langer dan een dag, misschien een week, maar hooguit een paar maanden vol te houden. Wat zou daar de oorzaak van kunnen zijn?

Wat kun je zelf doen voor een gezonde levensstijl?

Kijk eens kritisch naar je dagelijkse bezigheden. Heb je een gevoel van keuze en vrijheid in de dingen die je onderneemt? Voel je dat de mensen waar je om geeft, ook geven om jou? Voel je dat jouw beslissingen weerspiegelen wat je echt wilt? Heb je er vertrouwen in dat je de dingen goed kunt? Voel je je in staat om jouw doelen te bereiken? Voel je je nauw verbonden met de mensen die echt belangrijk voor je zijn?

Als je ‘nee’, ‘soms’ of ‘weet ik niet’ hebt geantwoord op 1 of meerdere van deze vragen, dan zit je wellicht niet zo lekker in je vel als je zou willen. Daar kan je mentale en/of lichamelijke gezondheid onder lijden. En gezondheid is naast o.a. groente en fruit en mazzel, óók afhankelijk van bijvoorbeeld het hebben van goede relaties. Dus áls je al de mazzel hebt dat je gewend bent om groente en fruit te eten (en het ook nog lekker vindt), kan het nog steeds zo zijn dat jouw (mentale) gezondheid lijdt onder bijvoorbeeld onenigheid met je partner of een vervelende manager op werk. Of misschien vind je sporten van nature niet zo leuk als Rico Verhoeven, en lukt zelfs een dagelijkse wandeling niet omdat je naast je fulltimebaan en je gezin ook mantelzorger bent voor je dementerende moeder.

Ik probeer te illustreren dat er soms uitdagingen zijn in het leven die zoveel (negatieve) energie en tijd kosten, dat het bijna onmogelijk is om ook nog eens na te denken over gezonde leefstijlaanpassingen. In dat geval is het belangrijk om eerst deze uitdagingen het hoofd te bieden. Dit hoef je niet alleen te doen, daar helpen wij je graag bij.

Bij IVVO hebben we een droom: ‘Werkend Nederland gelukkig maken’. Wij geloven dat iedereen het verdient om een leuk en zinvol leven te leiden.

IVVO

Onze coaches en trainers staan voor je klaar met o.a. workshops en 1-op-1 coaching. Zij helpen je graag de stap maken naar een leuker en gezonder leven. Lees hier meer over onze werkwijze.  Wil jij weten hoe wij je kunnen helpen met een gezonde levensstijl?

Deel:

Terug naar nieuws