We werken niet teveel, we laden te weinig op

15-01-19 / Laurina de Vries

Met deze titel begon het artikel dat ik vorige week las in het NRC, een duidelijke binnenkomer.

In het artikel wordt beschreven hoe we met zijn allen overtuigd geraakt zijn van het feit dat het normaal is om geen energie meer te hebben aan het einde van een dag, omdat het nu eenmaal bij het leven hoort, een slechte zaak. Vorige maand meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat 16 procent van de werknemers tussen de 15 en 75 jaar oud zich minstens een paar keer per maand psychisch vermoeid zegt te voelen door het werk. Zulke vermoeidheid werd gebaseerd op ‘symptomen’ als een leeg gevoel na een werkdag, ’s ochtends moe opstaan en moeite hebben met mensen samen te werken. Belangrijke indicaties van een burn-out, maar tegelijkertijd toch tamelijk geaccepteerde vormen van vermoeidheid.

Volgens hoogleraar en bedrijfsarts Willem van Rhenen denken we vaak dat dit te maken heeft met het feit dat we te veel en te hard werken. Maar het probleem zit meer in het feit dat we onvoldoende opladen, en er te weinig energie bij komt. Daarbij vergeten we vaak waar we energie van krijgen. Willem van Rhenen; „Ik hoor mezelf dit vaak herhalen, maar het blijft een mooi voorbeeld. Op het moment dat mijn telefoon leeg is, leg ik hem dan een week op de vensterbank, of hang ik hem aan een oplader? Dat is het verschil.”

‘Je moet weten: dit past bij mij, dit kan ik en hier word ik blij van. Het is zelfs belangrijk daar op tijd achter te komen, want eenmaal opgebrand is het vreselijk moeilijk te bedenken wat nu ook alweer wél goed ging.”

De conclusie van dit alles; hoe vaak stel jij jezelf de vraag waar je energie van krijgt? Wat je nodig hebt om op te laden? En hoe vaak kies je dan daadwerkelijk wat je nodig hebt?
Want zeg eens eerlijk, hoe vaak denk jij dat er meer uren in je dag zitten dan er echt inzitten? En wil je meer doen dan realistisch is? Race je in het weekend van de ene naar de andere sociale gelegenheid? Maar het gaat ook over dicht bij jezelf blijven, weten waar je gelukkig van wordt. En dat is niet altijd makkelijk, er worden in de maatschappij namelijk nogal wat dingen aan ons ‘opgelegd’. En doet de maatschappij dit niet, dan is dit wel terug te vinden op social media, waar we onszelf constant vergelijken met anderen. En uit veel onderzoeken is gebleken dat dit ons juist ongelukkig maakt.

Mijn doel met dit artikel is dan ook je te inspireren om een goede start te maken in 2019. En dan niet een goede start met onrealistische goede voornemens en een ‘happy new me’. Nee, een start van 2019 waarin je voor jezelf kiest, kiest voor momenten waarop je kunt opladen en rustig aan doen. Gewoon even op de bank hangen, voelen wat je lichaam nodig heeft en überhaupt voelen wat er in je lichaam gebeurt.

Omdat we tegenwoordig zoveel ‘met ons hoofd bezig zijn’, zijn we de verbinding met ons lichaam kwijt geraakt. Weet jij hoe je er lichamelijk aan toe bent? Ben je uitgerust? Of voel je spanning?
Door hier voldoende bij stil je staan kun je een burn-out voorkomen én de beste versie van jezelf worden! Doe jij mee?

En wat dit onderwerp voor ons betekent? Bij IVVO is opladen & ontspanning een belangrijk onderdeel van vitaliteit. In een tijd waarin veel van mensen gevraagd wordt, is ontspanning niet het makkelijkste. Terwijl dit er juist voor zorgt dat je meer aankunt. In onze workshops & programma’s leren we je hier meer over.

Klik hier om het artikel in het NRC te lezen

Deel:

Terug naar nieuws