Vitale medewerkers zijn een must voor een succesvolle organisatie en daar ligt een belangrijke rol voor leidinggevenden. Maar hoe moeten ze daarmee omgaan? Anders gezegd: Wat is vitaal leiderschap? Inge: “Vitaal leiderschap is – in een notendop – een leiderschapsstijl die zorgt voor meer energie, motivatie en veerkracht binnen de organisatie. Het gaat erom dat een leidinggevende zich verbindt met de mensen die in zijn of haar team werken, zodat zij zich betrokken voelen en gemotiveerd zijn om het beste uit zichzelf te halen. En ook: dat medewerkers in staat zijn om lekker in hun vel te zitten en adequaat kunnen reageren op veranderingen en tegenslag. Simpel gezegd: dat ze kunnen omgaan met de dingen die op ze afkomen. Dát is waar vitaal leiderschap op aanstuurt.”
Het beste uit jezelf halen
“Daarnaast is het niet alleen zo dat een vitale leider dat probeert te bewerkstelligen bij medewerkers, maar ook voor zijn of haar eigen vitaliteit moet zorgen. Dat wil bijvoorbeeld zeggen: gezond eten, voldoende bewegen en genoeg rusten en slapen. Of een goede balans tussen werk en privé behouden. Een vitale leider heeft zelf de energie en veerkracht om werknemers te kunnen aansturen om het beste uit zichzelf te halen.”
Na griep of verkoudheid worden psychische klachten, overspannenheid en burn-out het meest genoemd als de oorzaak voor ziekteverzuim (bron: CBS). Voornaamste reden: hoge werkdruk. Vitaal leiderschap kan hierin een grote rol spelen. “Wanneer medewerkers fysiek en mentaal gezond zijn, zich betrokken voelen bij de organisatie en veerkracht en energie ervaren, zullen ze zich minder snel ziek melden – en kan uitval vaak worden voorkomen.”
Inge: “Vier pijlers die een rol spelen bij de kracht van vitaal leiderschap zijn reflecteren, verbinden, inspireren en faciliteren. Reflecteren gaat heel erg over jezelf: Hoe doe ik het als leider, wat zie ik in m’n omgeving gebeuren en hoe wil ik daarmee omgaan?”
‘Doe ik de dingen die ik leuk vind, heb ik het gevoel dat ik iets bijdraag aan de organisatie, hoe zit ik op sociaal-emotioneel vlak, waar sta ik ten opzichte van collega’s en kunnen wij goed met elkaar samenwerken?’
“Vervolgens gaat het over verbinden: Ben je in staat om echt en oprecht de verbinding aan te gaan met medewerkers? Uiteindelijk zijn het de mensen die het verschil maken. Dus je kunt als leidinggevende daadwerkelijk contact maken met de persoon die tegenover of naast je zit, in plaats van die medewerker alleen maar te zien als een functienaam.”
Inge: “De derde pijler is inspireren. Hoe kan jij je medewerkers inspireren en enthousiasmeren? Dat kan op een hele praktische manier, zoals door het doorsturen van een tof artikel of door je vergadering eens totaal anders te beginnen. De meeste impact maak je door zelf het gewenste voorbeeld te geven van gedrag dat je op de werkvloer wil zien.”
“Tot slot het faciliteren. Op het moment dat we willen dat werknemers vitaal bezig zijn, moeten we zorgen voor een omgeving die dat ondersteunt, bijvoorbeeld door fijne werkplekken te creëren, goede apparatuur te faciliteren en passende arbeidsvoorwaarden te hanteren. Maar ook: tijd maken in de bila’s om het naast de werkinhoud te hebben over hoe het met iemand gaat en de vraag te stellen wat iemand nodig heeft om zijn of haar werk nog beter te kunnen doen.”
“Daarnaast kun je als team afspraken maken over bijvoorbeeld een gezonde scheiding van werk en privé. Ontvang je aan het eind van de dag nog een zakelijke mail, dan hoef je echt niet ’s avonds nog te antwoorden. Dat kan gerust wachten tot de volgende dag.”
Ontdek hoe onze workshop 'Vitaal Leiderschap' jou kan transformeren in een leider die niet alleen veerkracht en vitaliteit uitstraalt, maar dit ook kan door zetten binnen je team. Wil jij weten hoe het programma eruitziet? Marc of Inge vertellen jou hier graag meer over! Neem contact op voor meer informatie!