Skip to content

Hoe vergroot je weerbaarheid?

Wat is weerbaarheid

Onderzoek van Arboned laat zien dat weerbare medewerkers meer bevlogen zijn en zich meer betrokken voelen bij jouw organisatie. Ze ervaren minder stress bij hoge taakeisen, zoals het halen van deadlines. Maar hoe kan je als organisatie aan de slag het vergroten van de weerbaarheid van jouw organisatie? Daarvoor ontwikkelden wij de schijf voor weerbaarheid. Samen met vitaliteit specialist Paul Zwama leggen we je uit wat dit model inhoudt en hoe je ermee aan de slag kan binnen jouw organisatie.

Wat is weerbaarheid?

Weerbaarheid zorgt ervoor dat medewerkers beter om kunnen gaan met stress en goed kunnen aanvoelen wanneer er te veel van hen gevraagd wordt. Het is het vermogen om te kunnen incasseren en niet om te vallen bij tegenslagen. De weerbaarheid van jouw medewerker heeft daarom een positieve invloed op de werkdruk die ze ervaren en verkleint de kans op een burn-out en langdurig uitval. 

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, visitekaartje

Automatisch gegenereerde beschrijving

Wat is de schijf voor weerbaarheid?  

De schijf voor weerbaarheid onderscheidt vijf thema’s die invloed hebben op de weerbaarheid van jouw medewerkers; leren, bewegen, rusten, verbinden en muziek luisteren. Het model is ontworpen om zowel de fysieke als mentale veerkracht van jouw team te versterken. Elk van de thema’s zijn essentieel voor het vergroten van het incassatievermogen van medewerkers. 

Leren  

“Onze hersenen hunkeren naar stimulatie; leren is de voeding voor onze geest.” vertelt Paul. “Het gaat hierbij niet alleen over het opdoen van theoretische kennis. Het is ook het aanleren van nieuwe praktische vaardigheden, het verkennen van nieuwe hobby's, zoals bijvoorbeeld het leren van een nieuwe taal. Deze activiteiten houden het brein van het personeel actief, wat essentieel is voor een weerbare geest. Het leren van een nieuwe skill houdt onze hersenen scherp, omdat het de verbindingen tussen je neuronen in stand houdt.” 

Bewegen 

Paul: “Regelmatige fysieke beweging is cruciaal voor zowel het lichaam als de geest van medewerkers. Ondanks dat voldoende wandelen belangrijk is, volstaat dit niet. Met fysieke beweging hebben we het over spier- en bot versterkende handelingen en hartslag verhogende activiteiten.” Volgens de Nederlandse beweegnorm wordt het aanbevolen om minstens twee keer per week te sporten.  

Volgens Paul is dat getal veel te laag. “De Nederlandse beweegnorm is heel zwak, en zelfs hieraan voldoet maar 53% van de Nederlanders. Op een gemiddelde dag in de week zitten we zo’n 9,1 uur. Daarbij komt ook nog eens dat hoe ouder de mensen worden, hoe minder ze bewegen. Slechts 5% van de mensen sprint nog na hun 30ste.” Het is dus belangrijk om kritisch naar deze normen te kijken en je personeel te blijven stimuleren om te bewegen. 

Rusten en Slapen

“Een gemiddeld persoon in Nederland, rust maar 9 minuten per dag en slaapt slechts 6,5 uur. Dat is een flinke afname in vergelijking met afgelopen decennia. 30 jaar geleden, rusten we nog 2 uur en kregen we zo’n 8 uur aan slaap", vertelt Paul. “Rust en slaap zijn het fundament voor weerbaarheid, en toch worden ze vaak onderschat. Rust en slaap helpen bij het functioneren van de hersenen gedurende de dag; een uitgerust persoon kan beter nadenken, omgaan met stress en effectief de dag door komen.” 

Verbinden 

Verbinding met anderen is een basisbehoefte van de mens. Het is essentieel voor onze mentale gezondheid. “Door digitalisering en de opkomst van sociale media lijken we meer verbonden dan ooit, toch zien we vaak het tegenovergestelde. Onze digitale wereld kan het moeilijk maken om echte, diepgaande connecties te vinden. En dat terwijl authentieke relaties steun bieden, ons gevoel voor eigenwaarde versterken en ons helpen door moeilijke tijden te komen.” vertelt vitaliteit specialist Paul.

Muziek luisteren 

Het laatste stukje van de puzzel van weerbaarheid gaat over het luisteren van muziek. Het toestaan van muziek op de werkvloer kan wonderen doen voor de vitaliteit en het algemene welzijn van je team. Muziek stimuleert verschillende hersengebieden, inclusief de gebieden die verantwoordelijk zijn voor onze gevoelens, drive, en ons vermogen om beloningen te waarderen. Bekende neuropsycholoog, Erik Scherder, legt uit: “Muziek, mits het op de achtergrond staat en niet afleidt, stimuleert het brein en verhoogt de hersenactiviteit, waardoor men alerter wordt en uiteindelijk productiever. Doordat je brein actiever wordt, wordt ook ruis beter weggefilterd.”

Wat kan je als organisatie doen?

Wil je aan de slag om de weerbaarheid van je personeel te vergroten? Bekijk deze praktische tips om de weerbaarheid van medewerkers te verhogen en bij te dragen aan een veerkrachtiger en productiever team.

  • Creëer een leerrijke omgeving voor het team, die niet alleen theoretische kennis aanbiedt, maar ook praktische vaardigheden en nieuwe hobby’s stimuleert. 
  • Overweeg het aanbieden van workshops of online cursussen die verschillende interesses dekken om de mentale flexibiliteit van de medewerkers te behouden 
  • Ga verder dan de standaard aanbevelingen en moedig je team aan tot regelmatige, intensieve fysieke activiteiten. Organiseer bijvoorbeeld sportdagen, bied bedrijfsabonnementen voor sportscholen aan, of stel wekelijkse uitdagingen op om iedereen in beweging te krijgen. 
  • Informeer jezelf over het belang van voldoende rust en kwalitatieve slaap voor mentale en fysieke gezondheid. Overweeg, als het mogelijk is, het invoeren van flexibele werktijden of rustzones op kantoor, zodat medewerkers kunnen ontspannen. 
  • Werk actief aan de bouw van sterke, authentieke relaties binnen het team. Organiseer teambuildingactiviteiten en bied platforms of momenten waar open communicatie en persoonlijke connecties worden aangemoedigd. 
  • Overweeg het toestaan van muziek op de werkvloer om de concentratie en stemming te verhogen. Zorg voor richtlijnen voor de muziek zodat het op de achtergrond blijft en niet afleidt van het werk. 

Een geïntegreerde aanpak tot weerbaarheid 

Met oog op de werkdruk van tegenwoordig en het oplopende verzuim, is het essentieel om onze weerbaarheid te versterken. De ‘Schijf voor Weerbaarheid’ biedt een praktische en holistische benadering om dit te bereiken, door aandacht te besteden aan leren, bewegen, rusten, verbinden en muziek luisteren. Door deze elementen in balans te brengen, kunnen we onze geest en lichaam beschermen tegen tegenslagen, wat leidt tot een gezonder, gelukkiger en vitalere onderneming. 

Wil je meer weten over onze methoden om jouw team weerbaarder te maken? Neem dan contact op met ons op voor een volledige workshop waarin we dieper ingaan op deze principes en jouw organisatie praktische tools en inzichten bieden om de weerbaarheid van jouw personeel te verbeteren.