<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=744760121100611&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content

Het verschil tussen ontspanning en rust

Collega's sporten samen in het park
De cijfers liegen er niet om: uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat 36 procent van de Nederlanders zich minstens één dag per week opgejaagd voelt. En ruim de helft vindt zijn of haar leven vaak te druk. De kans is dus groot dat je zelf wel eens het advies hebt gekregen, of hebt gegeven, om te rusten of te ontspannen. Maar er zit een verschil tussen rust en ontspanning, en beide hebben dus ook een andere impact op je lichaam. Onze vitaliteitspecialist Paul Zwama legt uit wat dit verschil precies is.
 

Ontspannen

Om goed te kunnen rusten óf ontspannen, moet je weten wat het verschil is. Je zult betere keuzes kunnen maken bij het omgaan met stress en vermoeidheid, en uiteindelijk word je gezonder en productiever in je privé en werkleven.

Ontspannen is het actief deelnemen aan een activiteit die stress of overspanning doet verminderen. Je bent je bewust aan het inspannen om geest en lichaam tot ontspanning te brengen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een leuke en rustgevende activiteit. Denk hierbij aan een stukje wandelen, lezen, een film kijken, muziek luisteren, yoga, of een andere rustige hobby. Je bent dus echt iets aan het ondernemen en je bent met je gedachten bij de activiteit. Ontspanning helpt ons bij het verminderen van stress en een gevoel van rust en kalmte te bevorderen.

Rusten

Rusten gaat nog een stapje verder dan ontspannen. Als je toe bent aan rust, betekent dat dat je lichaam en geest echt moeten herstellen. Dit houdt in dat je een pauze moet nemen van alles wat energie vergt. Slapen speelt hier een enorm belangrijke rol in. Een goede, kwalitatieve slaap is namelijk van essentieel belang voor een goed lichamelijk en cognitief herstel.

Maar rusten is meer dan een goede nacht slapen. Rust moet ook plaatsvinden in de uren dat we wakker zijn, vooral tijdens activiteiten die veel energie vergen. Dit betekent dat je afstand neemt van prikkels. En dat is het verschil tussen ontspanning en rust. Als je moet rusten en je wilt een rondje hardlopen, dan heeft een rondje door een drukke stad niet hetzelfde gewenste effect als datzelfde rondje door een bos. De drukke stad geeft namelijk nog steeds te veel prikkels om te kunnen rusten. Rust zorgt ervoor dat je ontprikkelt, zodat je de energie en mentale veerkracht hebt om de dagelijkse uitdagingen van het leven aan te kunnen.

Vrouw zit rustig op een bankje in een park

Rust en ontspanning in samenwerking

Dat de termen, vaak onbedoeld, met elkaar verward worden is niet gek. Rust en ontspanning werken uiteindelijk samen om ons welzijn te verbeteren. De activiteiten die je doet om te ontspannen, bereiden geest en lichaam voor op kwalitatieve rust. Zo adviseert het Jeroen Bosch Ziekenhuis haar patiënten om ontspannende activiteiten te doen als zij langer dan 30 minuten wakker liggen. Het wordt daarna makkelijker om in slaap te vallen en een goede, herstellende slaap te krijgen.

En zo werkt het ook andersom. Een uitgerust lichaam en geest leggen de basis voor effectieve ontspanning, waardoor je beter reageert op stressvolle situaties. Door het verschil tussen rust en ontspanning te begrijpen, is het makkelijker om een gezonde leefstijl te behouden. Alleen ontspannen of alleen rusten is dus niet voldoende om vitaal door het leven te gaan. Beide acties moeten in je dagelijkse leven ingepland worden om zo vitaal mogelijk te zijn.

De werkvloer

Ontspannen en uitgeruste werknemers zijn productiever en verzetten meer werk. Ze verzuimen minder en ervaren meer werkplezier. Daarom is het goed om ook op de werkvloer bezig te zijn met ontspanning en rust. Benieuwd hoe wij jouw organisatie hierbij kunnen helpen? Neem contact met ons op!