17 aug '21

4 tips om je goede voornemens vol te houden

Iedereen kent het wel. Optimistisch stel je goede doelen voor jezelf, maar na enige tijd wordt de motivatie minder en voor je het weet komt de klad erin. Volhouden is lastig en verandering komt niet vanzelf. Daarom is het belangrijk dat je gemotiveerd blijft. Wil je weten hoe? Volg dan deze vier tips!
Collega's doen plank oefening in park

Positief formuleren

De voornemens ‘niet meer snoepen’ en ‘gezonder eten’ gaan vaak hand in hand. Maar, het verschil bij deze twee doelen zit in de formulering. Het tweede voorbeeld is veel positiever. Je leert sneller van de dingen die je wél moet doen: gezonder eten. Dingen die je niet meer mag doen zijn vaak veel moeilijker vol te houden. Bedenk dus goed hoe je je doel formuleert.

Stap voor stap

Wees realistisch. Als je doel is om meer te sporten, begin dan de eerste week met twee keer te bewegen. En bouw het vanaf daar langzaam op. Een doel is makkelijker haalbaar als je realistische eisen stelt. Doormiddel van een ‘tussendoel’ is het veel makkelijker om je hoofddoel te bereiken.

Verleiding

De verleiding om toe te geven aan je oude gewoontes is heel groot. Wanneer je verleiding op zoekt door bijvoorbeeld snoep in huis te halen maak je het jezelf heel moeilijk. Zoek de verleiding dus niet op en probeer waar mogelijk je omgeving zoveel mogelijk aan te passen.

Gewoon door gaan

Fouten maken hoort erbij. Wanneer dit gebeurt betekent het niet dat je meteen moet opgeven. Mocht je een keer niet zijn gaan sporten of heb je een zak chips op de bank leeggegeten. Zie dit niet als falen, maar neem het als een leermoment en pak de draad daarna gewoon weer op.

Wil je weten wat IVVO nog meer voor je zou kunnen betekenen? Misschien is de workshop ‘Volhouden’ dan wel iets voor jou of bekijk een van onze vele andere trainingen.

gradient-newsletter-background gradient-newsletter-mobiel-background