Skip to content

Vitaal leiderschap, wat is dat?

Leiders hebben veel invloed op de inrichting van een organisatie, de cultuur en de manier waarop er met medewerkers wordt omgegaan. Des te belangrijker is het dat de manager in verbinding staat met het team. Een goede leider is dan ook vitaal. Wij leggen je uit wat vitaal leiderschap inhoud.

Vitaal leiderschap is een leiderschapsstijl die zorgt voor meer energie, motivatie en veerkracht binnen een team. De rol van de leidinggevende is hierin cruciaal voor de prestatie van het team.

Reflecteren

Als vitaal leider moet je in staat zijn om te kijken naar jouw eigen vitaliteit. Want wat je geeft, krijg je terug. Bedenk maar dat als de leidinggevende gestrest is, het team dit ook is. Het is dus belangrijk als manager naar jezelf te kijken en te bedenken in hoeverre jij zelf stil kan staan. Neem je bijvoorbeeld genoeg slaap en zog je voor voldoende rustmomenten op een dag?

Verbinding

In verbinding staan met jouw medewerkers is noodzakelijk om tot gezamenlijke resultaten te komen. Als manager is het daarom essentieel om te zorgen voor verbondenheid en een veilig gevoel binnen het team. Denk bijvoorbeeld eens na over hoe je een gesprek begint. Doe je dit doormiddel van een gesloten houding met de armen over elkaar, of nodig je iemand uit voor een gesprek door een open houding?

Inspireren

Door je medewerkers te inspireren creëer je enthousiasme. Iemand die geïnspireerd is wordt versterkt in zijn prestaties. Er wordt ruimte gecreëerd voor ontwikkeling, creativiteit en groei. Bekijk per medewerker hoe iemand geïnspireerd wordt. Is dit doormiddel van goede gesprekken? Of juist doormiddel van flexibiliteit en werken op plekken naar keuze.

Faciliteren

Als manager heb jij de verantwoordelijkheid om te zorgen dat er de juiste omgeving wordt gecreëerd waarin jouw team de bovenstaande punten ook daadwerkelijk kan uitvoeren. Luister goed naar wat je collega’s nodig hebben. Denk mee en pas waar kan de omgeving aan naar de behoefte van het team. Door al deze vier punten toe te passen, word je een vitale leider én zorg je voor meer werkgeluk binnen jouw team.

In ons Vitaal Leiderschap programma begeleiden we je door alle bovenstaande punten heen. Benieuwd naar het programma? Neem contact met ons op!