11 aug '21

De gevolgen van financiële stress

Wanneer het betalen van hypotheek, huur, energierekening of verzekering te veel wordt, kan het zijn dat er sprake is van financiële problemen. Echter is iedere financiële situatie, die zonder hulp als onoplosbaar wordt ervaren, een financieel probleem. Financiële stress heeft invloed op gezondheid, geluk en prestaties.
Collega's kijken samen naar laptop

Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat 62% van de werknemers problemen in hun financiële situatie ervaart. Dit betekent dat ruim 1,4 miljoen huishoudens te kampen heeft met problematische schulden. Onder medewerkers leidt dit tot het minder goed kunnen concentreren. Deze medewerkers zijn 20% minder productief, dan wanneer zij geen financiële zorgen zouden ervaren. Daarnaast veroorzaken financiële zorgen ook een hoger ziekteverzuim, doordat medewerkers veel last hebben van stress. Veel stress zorgt uiteindelijk weer voor grotere gezondheidsproblemen.

Wat jij kan doen

Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid van een financieel ‘fitte’ huishouding bij de medewerker zelf. Echter kan de werkgever ook een belangrijke rol spelen. Om financieel fitte medewerkers te hebben en te behouden, is het van belang om regelmatig mogelijkheden te faciliteren om persoonlijke financiële situaties te evalueren. Daardoor zal financiële stress mogelijk worden verminderd. Financieel welzijn gaat over financiële behoeftes, werk- en gezinssituatie, maar ook over toekomst en dromen. Als geldzaken nu en voor de toekomst op orde zijn, draagt dit enorm veel bij aan het geluk van de medewerkers.

Benieuwd naar wat jij voor jouw medewerkers kan betekenen om financiële stress te voorkomen of verminderen? Neem een kijkje op onze website. We bieden bijvoorbeeld de workshop ‘Money Mindset’ aan. In deze workshop staan we stil bij de huidige Money Mindset van jouw medewerkers. De deelnemers worden bewust gemaakt van geld en gaan aan de slag met hun eigen financiën en toekomstplannen.

Heb je andere vragen rondom de vitaliteit, veerkracht en performance van jouw werknemers? Neem dan ook gerust contact met ons op.

 

gradient-newsletter-background gradient-newsletter-mobiel-background