07 mei '21

Inzichten vitaal leiderschap

Ons aanpassingsvermogen en flexibiliteit zijn tijdens de coronapandemie op de proef gesteld. Maar de pandemie heeft ook geleid tot nieuwe samenwerkingen en andere vormen van onze dienstverlening. We hebben gewerkt aan nieuwe manieren van ondersteuning op het gebied van vitaliteit op de werkvloer. Van het online programma Thuiswerken & Vitaliteit tot complete digitale ondersteuning op het gebied van vitaal leiderschap.
IVVO logo op beeldscherm laptop

Sprekers over vitaal leiderschap

We nodigden bijvoorbeeld wekelijks verschillende externe sprekers, samen gingen we een dialoog aan over vitaal leiderschap. Ons doel was om te informeren, te inspireren en hopelijk aan te zetten tot actie! In deze gesprekken zijn verschillende interessante inzichten over vitaal leiderschap aan het licht gekomen.

Onze inzichten:

Chi L. Chiu – Directeur bij Chivo, kennisinstituut vitaliteit & leefstijl

• Millennials worden beïnvloed door social media, doordat ze alleen de ‘perfecte plaatjes’ zien, waardoor ze hun eigen lat vaak onrealistisch hoog leggen.
• Leidinggevenden hoeven niet per se social skills te hebben om medewerkers gemotiveerd te houden/ krijgen. Om passende taken toe te bedelen aan diegene die daar goed in is, voelt als herkenning en waardering.
• Sociale steun en het gevoel van autonomie is belangrijk om vitaal te zijn in een team.
• Als leidinggevende heb je de meeste invloed op sociale steun binnen je team. Als een leidinggevende een somber gevoel heeft, is dat binnen 7 minuten voelbaar in de groep.

Marieke Dijkstra – Lifestyle & studiecoach Team NL en Topsport & talentontwikkeling at SportUtrecht

Als ik een nieuw team ga trainen onderga ik drie stappen:
1. Individu: Wie heb ik voor mij, wat is zijn/haar achtergrond en hoe moet ik diegene aansturen?
2. Saamhorigheid: kenbaar maken wie ik ben en waar ik voor sta, samen bepalen waar we als team voor gaan werken en samen doelen stellen.
3. Identiteit: Wat is onze identiteit, wat willen we dat het publiek over ons zegt? Wat straal je uit in houding en gedrag?

Hoe ik zorg dat mijn team het beste in elkaar naar boven haalt? Door teamleden verantwoordelijk te maken voor bepaalde taken die hen goed passen. Ook een open en veilige omgeving te creëren waarbij je een structureel korte feedback sessies houdt. Het stimuleert om elkaar feedback te geven in goede én slechte tijden en om er bewust op terug te komen.

Omgaan met teleurstelling doe ik door ruimte te geven en van daaruit te kijken hoe het komt dat het niet gelukt is. Daarna focussen op hoe het in de toekomst beter kan, werkt.

Rutger Vlaming – Founder & CEO van Suittruck en Frederik George:

• Succesvol ondernemen is kansen zien, maar ook de risico’s in kaart brengen op basis van opportunisme, onderbuikgevoel en kennis.
• Lessons learned: worst-case-scenario altijd op voorhand goed zakelijk vastleggen.
• Een succesvolle ondernemer zet het voorbeeld en draagt de koers, hij/zij neemt de creativiteit en inbreng van medewerkers mee en creëert een grote verbondenheid in de organisatie.
• Goed luisteren naar nieuwe medewerkers, zij zien nieuwe dingen.

Ralph Moorman – Ingenieur levensmiddelentechnologie en auteur

• ‘Gezonde voeding’ is voor iedereen verschillend, dit heeft met verzadiging, bloedsuikerspiegel, darmflora, opname aan voedingstoffen en allergieën te maken.
• Analyseer je eetgedrag en wat daarin je valkuilen zijn. Je merkt al snel je grote fouten bijvoorbeeld alcoholgebruik of snacken en hebt daarmee al 80% bereikt als je daar verandering in brengt.
• Gezonde voeding is: minimale bewerking in voedsel, producten die je bloedsuikerspiegel minimaal verstoren, zorg voor divers eten om het immuunsysteem te verhogen (evt. biologisch voedsel kiezen).
• Intermittent Fasting (onderbroken vasten) zorgt ervoor dat je jouw immuunsysteem minder vaak uitlokt, daarmee geef je jouw bloedsuikerregeling meer rust (evt. val je ervan af), het is ook goed voor diabetici patiënten.
• Er wordt aangeraden 3 tot 4 keer op een dag te eten en bewust te zijn wat je dan eet. Om de hele dag voldoende verzadigd te zijn (dit is per persoon verschillend).
• Je moet niet alleen gezondheid faciliteren op de werkvloer, maar mensen ook bewust maken waarom ze gezond moeten eten. Waarom ze moeten bewegen/sporten. Je moet het draagvlak vergroten, dus eerst ambassadeurs enthousiast maken. Vaak blijft de bewustwording uit. Informeer je mensen goed en geef het goede sportieve voorbeeld.
• Eet flexitarisch, zodat je geen tekorten opbouwt die pas na jaren zichtbaar worden. Dus af en toe vlees en vis, niet meteen compleet vegan, zonder te achterhalen elk jaar waar eventuele tekorten zitten.

Meer weten naar aanleiding van inzichten in vitaal leiderschap? Laat ons meedenken met jouw vraagstuk. Van Preventief Medisch Onderzoek (PMO) tot het organiseren van interessante (online) webinars of workshops. Van alles is mogelijk! Neem contact met ons op.

gradient-newsletter-background gradient-newsletter-mobiel-background