21 sep '21

Terug naar kantoor, hoe doe je dat?

De pandemie heeft ons veel gebracht als het gaat om werken. Veel van deze lessen kunnen we gebruiken als we terug naar kantoor gaan. Nu we allemaal officieel teruggaan naar het werk is het wel zo prettig als iedereen hier zich goed bij voelt. Daarom hebben wij een aantal tips hoe je dit als leidinggevende het best aanpakt.
Man drinkt koffie achter bureau

1. Vertrouwen

Werknemers willen weten wat ze kunnen verwachten. Misschien dat jij als werkgever al een tijd aandacht besteed hoe je terug naar kantoor zou kunnen gaan, maar voor de werknemer is het vaak nog niet zo duidelijk. Spreek dus uit dat jij bezig bent met een juiste terugkeer-naar-werk-beleid. Hiermee win je het vertrouwen van je werknemers.

2. Flexibiliteit

Nu we hebben gemerkt dat je niet vijf dagen op kantoor aanwezig moet zijn om goed werk te leveren, krijgen steeds meer werknemers de voorkeur om ook deels thuis aan de slag te gaan. Ga het gesprek hierover aan en kijk welke situatie voor iedereen werkt. Flexibiliteit gaat immers twee kanten op.

3. Nieuwe medewerkers

De kans is groot dat er nieuwe medewerkers zijn gestart tijdens het thuiswerken. Voor deze mensen betekent het dat zij wellicht voor het eerst een aantal van de collega’s in levende lijven gaat ontmoeten. Zij hebben de kans gemist door te observeren of te praten met mensen te leren samenwerken. Ook kennen zij de verbale signalen en de manier waarop mensen zich persoonlijk uitdrukken nog niet zo goed. Afhankelijk van de persoonlijkheidstypes van deze medewerkers kan dit angst veroorzaken. Het is belangrijk dat je als leidinggevende hiervan bewust bent.

4. Rekening houden

Iedereen reageert anders wanneer ze terug naar kantoor gaan. Waar de een niet kan wachten om weer in contact te staan met de collega’s, kijkt de ander juist een beetje op tegen alle prikkels. Als leidinggevende is het goed om rekening te houden met deze verschillen en mensen de tijd te geven om hier de juiste draai in te laten vinden.

5. Nieuwe kansen

Na deze bijzondere periode is het goed om terug te kijken naar de positieve veranderingen die we hebben meegemaakt op het gebied van werk. De veranderingen verdienen nog steeds aandacht om nog beter te worden. Daarom is het goed om te blijven kijken naar de balans tussen thuiswerk en het kantoorwerk.

Benieuwd naar wat wij kunnen betekenen voor jouw organisatie? Neem dan eens een kijkje bij onze diensten.

gradient-newsletter-background gradient-newsletter-mobiel-background