22 jun '21

Op naar een veerkrachtige organisatie

Door de toenemende dynamiek in ons werk is een veerkrachtige medewerker van belang. Hoe ervaart een medewerker al deze veranderingen en hoe draag je als werkgever bij aan de veerkracht van jouw medewerkers? Wanneer de veerkracht hoger is, zijn werknemers beter bestand tegen verandering, productiever, gemotiveerd en voelen zij zich veilig. Daardoor zijn zij meer waard. Voor zichzelf en voor de organisatie. Maar hoe word je een veerkrachtige organisatie?
Collega's doen yoga oefening

De huidige situatie rondom veerkracht

Uit onderzoek van AON blijkt dat 80% van de werkgevers de voordelen van een vitaliteitsprogramma ziet, echter verwacht slechts 55% er in de komende jaren meer in te investeren. Zonde, want uit datzelfde onderzoek blijkt dat 70% van de werknemers worstelt met veerkracht. Dit onderzoek vond plaats voor de Corona crisis. We kunnen dus aannemen dat dit percentage alleen maar gestegen is. Reden en zorg genoeg om een effectief vitaliteitsprogramma te starten.

Een effectief vitaliteitsprogramma

Uit hetzelfde onderzoek van AON blijkt dat 47% van de vitaliteitsprogramma’s in Nederland niet effectief is.. Dat komt onder andere omdat deze vaak bestaan uit losse elementen en er geen multidimensionale en inclusieve strategie achter zit. De vijf pijlers die volgens AON onderdeel zijn van een goed vitaliteitsprogramma zijn: fysiek, sociaal, emotioneel, financieel en professioneel. Om ook daadwerkelijk effectief te zijn moet een programma vier of vijf van deze pijlers omvatten. Hoe breder je een programma opzet hoe toegankelijker je programma is voor verschillende medewerkers. Hierin moet je uiteraard ook kijken naar de behoeften van de organisatie en de medewerkers.

Communicatie binnen een veerkrachtige organisatie

Dat ieder bedrijf andere behoeftes heeft is logisch. Wanneer je gaat starten met een vitaliteitsprogramma, of dit gaat aanpassen, is het van belang dat dit vanuit de organisatie gedragen wordt. Communicatie is hier cruciaal. Wist je dat werkgevers vaak twee keer zoveel mogelijkheden bieden op het gebied van veerkracht en vitaliteit dan dat de medewerker denkt dat er beschikbaar is? Tijd om dat aan te pakken! Zet het thema vitaliteit op de agenda. Maak het bespreekbaar bij je medewerkers. Hoe voelen zij zich en waar hebben ze behoefte aan? Hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij kijken graag mee hoe je (laagdrempelig) kunt starten met de weg naar veerkrachtige medewerkers.

Interesse in wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Bekijk onze vitaliteitsprogramma’s.

gradient-newsletter-background gradient-newsletter-mobiel-background