10 jun '20

Vitaal leiderschap en de impact van corona

Je hebt je medewerkers minder, niet of alleen online gezien de afgelopen periode. Ondertussen begint de geleidelijke route terug naar kantoor. Je hebt te maken met budgettaire uitdagingen door de economische impact. Misschien moet je wel mensen laten gaan. Medewerkers van jouw organisatie staan voor diverse uitdagingen. Wat jij nodig hebt zijn vitale medewerkers. Juist nu je misschien wel meer van ze moet vragen. Wat betekent dit voor jou als leider binnen je organisatie? Wat is het belang van vitaal leiderschap en de impact van corona?
Man en vrouw lachend achter bureau

Vitaal leiderschap

Voor mij gaat vitaal leiderschap over een aantal zaken. Een deel van je medewerkers zal in de overleef-stand zitten. Nog belangrijker dan voorheen is het kunnen schetsen van richting en perspectief. Perspectief kan bij medewerkers voor een gevoel van rust zorgen. Het gaat ook over vertrouwen geven, medewerkers laten doen waar ze goed in zijn en ze daarbij faciliteren. Kun jij een veilige omgeving voor ze creëren?

Vitaal blijven vanuit huis

Van veel medewerkers wordt meer gevraagd; thuiswerken onder nieuwe omstandigheden, thuis zijn met de kinderen, omgaan met allerlei veranderingen en het ontstaan van onzekerheden. Deze factoren kunnen een negatief effect hebben op de medewerkers. Terwijl je deze medewerker nu óók op zijn best nodig hebt. Hoe zorg je er nu voor dat een medewerker autonomie blijft ervaren, dat hij zich verbonden blijft voelen met collega’s en de organisatie én zich daarbij competent voelt om zijn werk in deze situatie uit te oefenen. Instituut Voor Vitaal Ondernemen daagt jou uit om dus vanuit jouw rol als leidinggevende hier juist nú extra aandacht aan te besteden.

Middelen en tijd zijn schaars

Dat is een pittige uitdaging. Waarschijnlijk heb je te maken met schaarste aan middelen en tijd, terwijl je wel beseft dat de behoefte bij je medewerkers groter is dan ooit. Ik weet ook dat we in deze tijden creatiever worden. Vitaliteit kost vanzelfsprekend geld. Tegelijkertijd wil dat niet zeggen dat het duur hoeft te zijn, los van het bij behorende rendement dat investeren in vitaliteit van je medewerkers oplevert. Vanuit deze creativiteit is veel mogelijk. Workshops, trainingen en sport zijn online te faciliteren. Dat geldt ook voor coaching. Sommige zaken zijn zelfs minder duur geworden door efficiëntere werkwijzen.

Wat kun jij doen binnen jouw organisatie?

Zet het thema vitaliteit op de agenda. Maak het bespreekbaar bij je medewerkers. Hoe voelen zij zich en waar hebben ze behoefte aan? Pas de initiatieven daar goed op aan. Wil je laagdrempelig iets doen, stuur dan bijvoorbeeld per post een vitaliteitsbingo naar je medewerkers. Doe een keer een gezamenlijke digitale sportmiddag met elkaar. Zorg ervoor dat in jullie teamoverleg vitaliteit aandacht krijgt. Hoe voelen jouw medewerkers zich en vraag hoe je als organisatie hen daarbij kan ondersteunen. Richt een wekelijks vragenuurtje in met de een (online) coach.

Op zoek naar meer creatieve ideeën? Neem dan contact met ons op.

gradient-newsletter-background gradient-newsletter-mobiel-background