08 dec '21

Met een vitaliteitsmeting het nieuwe jaar in

‘Dit jaar ga ik het helemaal anders doen’ luidt het vaak de eerste weken van januari. Maar of dit gebeurt is de vraag, want in Nederland lopen 4 miljoen mensen met een verborgen burn-out rond. Om te weten hoe het écht gaat met jouw werknemers is het verstandig om in januari een vitaliteitsmeting uit te voeren.
Man doet oogtest bij vrouw

Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) of een Duurzame Inzetbaarheisindex (DIX) meting, oftewel een vitaliteitsmeting, kan jou als werkgever inzicht geven in de fysieke en mentale gezondheid van jouw collega’s. Hierdoor kan jij als manager zorgen dat het goed blijft gaan met jouw werknemers en kan je langdurig ziekteverzuim eerder signaleren.

Duurzame Inzetbaarheidsindex (DIX)

Omdat iedereen anders is, andere klachten heeft en daardoor een ander soort begeleiding nodig heeft, kan je met een DIX-onderzoek de inzetbaarheid per medewerker op diverse gebieden in kaart brengen. De factoren waar naar gekeken wordt zijn: status op het gebied van gezondheid, energie, kennis, motivatie, betrokkenheid en werk-privé balans.

Wat het oplevert:

• Je krijgt inzicht in de inzetbaarheid van je medewerkers op diverse gebieden
• De investering die je als bedrijf in vitaliteit stopt wordt zichtbaar en meetbaar
• Er is een vrijblijvende mogelijkheid tot persoonlijke coaching gesprekken
• Iedereen krijgt een individueel rapport met inzicht van aandacht de persoonlijk aandacht thema’s

Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

Met een PMO onderzoek breng je de gezondheid van je medewerkers in zicht. Hiermee kan je preventief handelen op verzuim. Het PMO onderzoek gaat net een stapje verder dan het DIX onderzoek. Er wordt een uitgebreid fysiek onderzoek afgenomen. Het gewicht, bloeddruk, cholesterol, BMI, buikomvang en vetpercentage wordt berekend en er wordt een oog en gehoortest uitgevoerd. Vanuit deze resultaten wordt er een coachgesprek ingepland. Samen met de coach gaan jouw medewerkers praktisch aan de slag om een betere gezondheid te krijgen.

De voordelen van een PMO:

• Het bewaken en bevorderen van de gezondheid van je medewerkers
• Hogere productiviteit en inzetbaarheid
• Lager (toekomstig) ziekteverzuim door preventief verricht werk
• Je voldoet als werkgever aan de zorgplicht
• Een organisatierapport om te gebruiken voor het vitaliteitsbeleid

Willen jij en jouw medewerkers gezond het nieuwe jaar in doormiddel van een vitaliteitsmeting? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!