15 okt '21

Voorkom een burn-out

In Nederland hebben 1 op de 6 werknemers een burn-out. Als werkgever is de kans dus groot dat jouw personeel hiermee te maken heeft óf krijgt. Daarom is het belangrijk om een burn-out op tijd te signaleren, of nog beter: om samen te kijken hoe je er een kan voorkomen.
Mannen overleggen aan tafel

Herken een burn-out

Een burn-out is een langdurige stressreactie wat zich kan uiten in fysieke en-of mentale instorting. Dit kan lijden tot langdurige uitval op het werk. Lijkt een medeweker voor een langere periode erg vermoeid of snel afgeleid? Dit kunnen signalen zijn dat jouw medeweker last heeft van burn-out klachten.

Mensen met burn-out klachten zijn vaak prikkelbaarder en de communicatie lijkt steeds slechter te worden. Samenwerken gaat stroever en er wordt steeds meer afstand genomen. Iemand die last heeft van burn-out klachten kan veel sneller een discussie beginnen of harde opmerkingen maken omdat ze veel stress en prikkels ervaren.

Als leidinggevende is het daarom belangrijk om waakzaam te zijn voor de zinnen als: ‘Ik voel mij de laatste tijd gewoon niet mijzelf’, ‘Ik moet deze drukke periode doorkomen, daarna zal ik het rustiger aandoen’ en ‘Ik ben gewoon moe, ik weet zeker dat een vakantie voor rust zorgt’. In al deze scenario’s zal een open en eerlijke relatie met je medewerkers je helpen te herkennen wanneer het gedrag verandert van gewone stress naar een burn-out.

Als je eenmaal de signalen herkend hebt is het tijd om in actie te komen. Hiervoor kan je de een-op-een-gesprekken invoeren. Tijdens deze gesprekken is het makkelijker om inzicht te krijgen op het stressniveau van jouw medewerkers. Je kunt veel leren over iemands welzijn met een eenvoudige vraag als: ‘Hoe gaat het vandaag?’ en ‘Vertel eens, hoe was je weekend?’.

Verantwoordelijkheid

Een burn-out kan iedereen overkomen. Jij als leidinggevende bent er verantwoordelijk voor om goed voor je werknemers te zorgen, maar de werknemers zijn ook verantwoordelijk om goed voor zichzelf te zorgen. Kijk samen eens naar de volgend tips:

•   Kijk samen naar het werk-privébalans van je medewerkers. Is deze in verhouding? Zo niet, maak samen een plan om de balans weer terug te vinden.
•   Besteed aandacht aan het werkplezier van je medewerkers. Waar krijgen ze energie van en wat motiveert ze?
•   Geef voorlichting over een burn-out. Vertel hoe ze een burn-out vroegtijdig kunnen herkennen.
•   Zorg dat medewerkers weten én voelen dat ze bij jou of het HR-team terecht kunnen met hun zorgen.

Uiteindelijk is voorkomen altijd het beste medicijn. Ben je benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen begeleiden in dit proces? Bekijk dan een van onze workshops of neem contact met ons op.

 

gradient-newsletter-background gradient-newsletter-mobiel-background